"Annie Lööf prioriterar skattesänkningar framför klimatet"

DEBATT. Centern måste börja backa upp sina fina kampanjslogans med riktiga gröna förslag. Det går inte att skattesänka sig ur klimatkrisen, skriver Sebastian Rasmusson, ordförande SSU Härnösand.

Av: Sebastian Rasmusson
ordförande SSU Härnösand

I söndagens partiledardebatt hettade det till ordentligt när partiledarna debatterade ämnet ”klimat och Miljö”. Det gjorde att ämnet förmodligen blev den intressantaste delen av hela partiledardebatten. De ideologiska skillnaderna blev väldigt tydliga.

Alliansen och Sverigedemokraterna försökte desperat försvara sina klimat- och miljöpolitiska nedskärningar samtidigt som regeringen och Vänsterpartiet redogjorde för sin gröna hållbarhetspolitik. Det rådde ingen tvekan om att Centerpartiets Annie Lööf var en av de partiledare som ansträngde sig hårdast under klimatdebatten. Det märktes särskilt tydligt att Lööf fick kämpa när hon försökte måla upp Centerpartiet som ett grönt parti. I många år har C försökt marknadsföra sig med sloganen ”Närodlad politik”. Men en slogan kan inte väga upp för att Centerpartiet saknar den djärva politiska agenda som kommer behövas om klimatet ska räddas.

Absurt av C

Annie Lööf talar alltid extra varmt om Centerpartiets politik i klimatfrågan och drar sig inte för att fördöma regeringens klimatpolitik i hårda ordalag. Nästan varje stor klimatsatsning från regeringen har stämplats som ”ineffektiv” av Annie Lööf. Även om regeringens politik inte är perfekt så är det ganska absurt att Lööf sågar den så kraftfullt. Kanske är det en strategi för att dra fokus från Centerpartiets egna klimat- och miljöpolitik. Där lämnar nämligen C mycket att önska. 

Det största problemet med Centerpartiets miljö- och klimatpolitik är att den präglas av kortsiktighet. Skattesänkningar för höginkomsttagare prioriteras framför robusta satsningar på grön hållbarhet. C:s skuggbudget genomsyras av grön ansvarslöshet. Alla Sveriges miljövänner har anledning att vara besvikna på C. I en tid då klimatproblemen blir allt mer akuta så väljer Centerpartiet att föreslå stora nedskärningar i Sveriges klimat- och miljöbudget.

Anmärkningsvärt avskaffa Klimatklivet

Centerpartiet vill skära bort 11,3 miljarder från miljöbudgeten under de kommande tre åren.
Till exempel vill partiet omedelbart avskaffa flygskatten. Trots att flyget är ett av de mest miljöskadliga färdmedlen så vill Centerpartiet att det ska fortsätta vara befriat från klimatskatt.

Den kanske mest anmärkningsvärda nedskärningen är dock att Lööf vill avskaffa Klimatklivet. Det är en statlig satsning från regeringen som finansierar gröna projekt i hela Sverige. Tack vare Klimatklivet har till exempel laddsstolparna för elbilar blivit fler – något som Lööf verkligen borde stötta om hon menar allvar med att hela Sverige ska leva.

Dags för C att lägga gröna förslag

Klimatfrågan är, just nu, mänsklighetens enskilt största utmaning. Sverige kan antingen vara en passiv åskådare som ignorerar klimathotet eller ett föregångsland som leder den gröna omställningen. Om Centern vill att Sverige ska vara det sistnämnda så måste de börja backa upp sina fina kampanjslogans med riktiga förslag. Det går inte att skattesänka sig ur klimatkrisen.

Forrige artikel "Rädda ålen – gör vattenkraften miljövänlig" Næste artikel "Svepande anklagelser mot forskare"