Moderaterna vill värna småskalig vattenkraft

VATTENKRAFT. Vilka konkreta åtgärder är miljöministern beredd att ta för att värna den småskalig vattenkraften? Det undrar riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) i en skriftlig fråga till Åsa Romson (MP).

Ella Sundström

Cecilia Widegren är mycket kritisk till Länsstyrelsen i Västra Götaland fortsätter att förelägga om nya tillstånd för småskalig vattenkraft enligt miljöbalken, till skillnad från andra länsstyrelser ”som valt att agera på ett sätt som inte riskerar att slå ut de befintliga småskaliga vattenkraftverken.”

Widegren anser att Länsstyrelsen i Västra Götaland agerar på ett sätt som inte står i proportion till konsekvenserna för enskilda människor och befintliga anläggningar.

Widegren påpekar att flera av de små vattenkraftverken har varit i drift under flera hundra år, samt att den stora påverkan på miljön sker när ett vattenkraftverk byggs, vilket är ytterligare en anledning för att värna om de småskaliga anläggningarna som redan är i drift, enligt Cecilia Widegren.

I sitt svar skriver Åsa Romson att det är en länsstyrelses skyldighet att utöva tillsyn enligt miljöbalkens bestämmelser samt att Mark- och miljööverdomstolen år 2012 slog fast att gamla privilegiebrev inte kan jämställas med ett tillstånd enligt miljöbalken.

Romson skriver också att Vattenverksamhetsutredningen (SOU 2014:35), vars uppdrag var att ta fram förslag på hur all vattenkraft ska komma att omfattas av kraven i miljöbalken, bereds i regeringskansliet.

 

Dokumentation

Debatt om vattenkraften, läs de tidigare inläggen här:

Christer Borg: Vattenförvaltningen slutar med en tummetott?

DEBATT. Energimyndighetens och Havs- och vattenmyndighetens nationella strategi för vattenkraften tar orimlig hänsyn till de stora kraftbolagen. Samtidigt tvekar politikerna inför att ställa nödvändiga miljökrav på de småskaliga kraftverken av oro för att väcka en högljudd opinion. Det skriver Älvräddarnas ordförande Christer Borg.

Ingemar Nilsson: Hårdare krav på vattenkraften hotar klimatmålen

REPLIK DEBATT: Vattenverksamhetsutredningen föreslår att tillståndskraven för vattenkraften ska omformuleras. En del av elproduktionen riskerar att försvinna och försvårar, eller rent av hotar, omställningen till mer förnybar energi. Det kan omintetgöra riksdagens klimatmål. Det skriver Ingemar Nilsson, energipolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Penilla Gunther: Fortsatt viktigt med småskalig vattenkraft

REPLIK DEBATT: Politikerna tvekar inte inför att ställa miljökrav på vattenkraftbolagen. Men miljökraven måste vara hanterbara och realistiska. Det skriver Kristdemokraternas energipolitiska talesperson Penilla Gunther i ett svar till Älvräddarnas ordförande Christer Borg som anklagar politikerna för att vara fega.

Slutreplik Christer Borg: Klavertramp utan fakta

DEBATT SLUTREPLIK: I två repliker från Penilla Gunther (KD) och Ingemar Nilsson (S) blottläggs en bedövande okunskap och negligerande av fakta. Det är som att färdas i en tidsmaskin till före 2006, då riksdagen ställde krav på regeringen att se till att fiskvägar byggs vid våra vattenkraftverk. Det skriver Christer Borg, ordförande i Älvräddarnas samorganisation


Nämnda personer

Cecilia Widegren

Tidigare riksdagsledamot (M)

Åsa Romson

Forskare och senior expert Svenska miljöinstitutet (IVL)
Jur. dr. i miljörätt (Stockholms uni., 2012)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00