Återvinningsreformer försenas – regeringen får göra om reglerna

INSAMLING. Kommunerna slipper undan krav att erbjuda matavfallssortering och förpackningsinsamlarna behöver inte bygga ut insamlingen till fler. Regeringen backar, utlovar att ”göra om, göra rätt”, men vill inte sätta ny deadline för sina lagkrav.

Kraven sätts på vänt efter att kommunerna slagit bakut. <br>
Kraven sätts på vänt efter att kommunerna slagit bakut.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Jacob Hederos

Jag kan inte svara på vilka parametrar som är bäst att ratta i. Vi behöver lyssna in olika intressenter och se på vilket sätt vi kan genomföra det här på bästa sätt, så effektivt och kostnadseffektivt som möjligt för skattebetalarna.

Gunvor G Ericson, Statssekreterare Miljödepartementet (MP)

Det kommer att fortsätta ske en viss utbyggnad, i och med att vissa aktörer väljer att skaffa de här sorteringsmöjligheterna, men det kommer att ske mer organisk. Den stora utbyggnaden som vi planerat för kommer inte att ske.

Henrik Nilsson, FTI, förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Kravet på att alla kommuner ska ha separat matavfallsinsamling från 1 januari nästa år skjuts framåt. Detsamma gäller kravet på att minst 60 procent av alla bostäder ska ha nära förpackningssortering. Regeringen får därmed backa i en av sina tidigare större reformer för att öka materialåtervinningen.

I fallet med de kommunala matavfallet, där närmre 80 procent av kommunerna erbjuder detta i dag, pekar ansvariga branschsamarbetet Avfall Sverige på att de inte kunnat nå kravet på grund av att reglerna varit oklara.

– Ramarna för dispens och undantag kom först nu, samtidigt som man har ändrat förutsättningarna under tiden sedan förordningarna antogs 2018, säger chefsjuristen Sven Lundgren till Altinget.

Men ni har ju vetat vad målet är hela tiden?

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.