Århustopp avfärdar kritik från skogsintressen

INSYN. Miljörättsprofessorn Jonas Ebbesson håller inte med om att Århuskonventionen överimplementeras i EU och dess medlemsländer.
– Vi granskar parternas efterlevnad och rapporterar våra slutsatser och rekommendation till partsmötet, och vi får godkänt av parterna, svarar ordföranden i efterlevnadskommittén.

Ordföranden i 


	
	
	
	




Århuskonventionens 


	
	
	
	


genomförandekommitté pekar på att medlemsländerna i konventionen uppskattar den metod som de använder.
Ordföranden i Århuskonventionens genomförandekommitté pekar på att medlemsländerna i konventionen uppskattar den metod som de använder.Foto: Eva Dalin
Jacob Hederos

Under onsdagen började EU-parlamentet att skärskåda förslaget som lagts fram för att göra det mer möjligt för miljöorganisationer och enskilda berörda att begära insyn och omprövning av miljörelaterade beslut på

Dokumentation

Århuskonventionen

Århuskonventionen är en FN-konvention om tillgång till information, allmänhetens deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning i miljöfrågor.

Konventionen knyter samman frågor om miljö och mänskliga rättigheter. Konventionen handlar i grunden om förhållandet mellan medborgarna och deras regeringar och är därför också ett avtal om myndigheternas skyldigheter, om krav på öppenhet, deltagande och möjlighet att få myndigheters beslut, handlingar och underlåtenheter inom miljöområdet överprövade.

Medborgarna har rätt att få tillgång till miljöinformation, möjlighet att påverka miljöbeslut och rätt att överklaga miljöbeslut eller på annat sätt få en juridisk prövning av om deras rättigheter enligt lagstiftning som relaterar till miljön har kränkts.

Källa: Naturvårdsverket


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00