EU tvingar Sjöräddningen att skatta för båtarnas bränsle

SKATTER. Sjöräddningssällskapet och andra frivilligorganisationer måste betala skatt på bränslet till fartyg och flyg, trots att både nya och gamla regeringen vill att de ska slippa.

Foto: Foto: Sjöräddningssällskapet
Kristina Gauthier Reberg

I ett lagförslag som togs fram av Alliansregeringen och skickades på remiss till Lagrådet av den nya regeringen sägs uttryckligen att frivilliga försvarsorganisationer och ideella organisationer som utför sjöräddning, brandbevakning eller andra samhällsviktiga verksamheter inte ska betala energiskatt, koldioxidskatt och svavelskatt på bränslet som de använder i sina flyg och fartyg. ”Frivilligorganisationerna är en viktig resurs i samhället”, skriver regeringen i lagrådsremissen.

I lagrådsremissen föreslås däremot begränsningar för när företag får tanka flyg och fartyg skattefritt.

Bakgrunden till lagförslaget är att EU-kommissionen har varit på Sverige och påpekat att skattereglerna är för generösa.

Men i Lagrådet blev det stopp för den politiska viljan att frivilligorganisationer också i fortsättningen ska slippa skatt på bränslet. EU-reglerna ger inget utrymme för att skattebefria verksamhet som bedrivs av ideella organisationer, så länge de inte arbetar för en myndighets räkning, skriver Lagrådet i sitt yttrande.

Lagrådet manar regeringen att stryka den delen av lagförslaget.

 

Lagrådets yttrande

Lagrådsremissen

Dyrare flyga med eget jetplan” (14 november)

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00