32 röster avgjorde riksdagsplats – MP:s ordförande in i riksdagen

Det var en strid på kniven mellan miljöpartisterna Linus Lakso från Eskilstuna och Emma Hult från Jönköping. Men riksdagsplatsen går till MP:s styrelseordförande Linus Lakso och partiets bostadspolitiska talesperson blir utan.

Striden mellan Jönköping och Sörmland avgjordes till Sörmlands fördel, utan lottning. Röstskillnaden blev 32 röster.
Striden mellan Jönköping och Sörmland avgjordes till Sörmlands fördel, utan lottning. Röstskillnaden blev 32 röster. Foto: Jenny Brandt Grönberg/Riksdagen
Johanna Alskog

MP:s bostadspolitiska talesperson Emma Hult åker ut ut riksdagen och Linus Lakso kommer in. I den preliminära rösträkningen var resultatet precis jämnt, men efter kontrollräkningen står det klart att det skiljer 32 röster till Laksos fördel.

– Vi är goda vänner och jag vet att hon hade varit en jättebra riksdagsledamot. Det bästa, tycker vi båda, hade varit om Miljöpartiet hade fått ännu fler röster så vi båda hade fått möjlighet att sitta i riksdagen, säger Linus Lakso (MP) till SVT Sörmland.

Lakso är ordförande i MP:s styrelse, arbetar som hållbarhetsspecialist på Eskilstuna kommun och har tidigare även arbetat med energifrågor på LRF. Lakso är med i spekulationerna om att ta någon av de tyngre posterna inom energi-, klimat- och miljöområdet.

Emma Hult säger till Altinget att hon tycker det är väldigt tråkigt att behöva lämna sin riksdagsplats och hon utesluter inte att kandidera igen. 

– Det är långt till nästa ordinarie val. Det är ett fantastiskt uppdrag, men jag vet inte var jag kommer vara om tre år när nomineringsprocesserna inleds. Jag kommer göra vad jag kan för Miljöpartiet inför nästa val, om det är som kandidat eller som medlem får vi se, säger hon. 

Läs också

Nämnda personer

Linus Lakso

Riksdagsledamot (MP), energipolitisk talesperson, ordförande i partistyrelsen (MP)
Energiingenjör (Umeå uni.)

Emma Hult

Tidigare riksdagsledamot (MP), före detta ordförande i civilutskottet
Högskoleingenjör (Högskolan i Jönköping, 2010)

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget