Analys av 
Johan Manell

Stenevis ambitioner för MP – modiga eller dumdristiga?

ANALYS. Miljöpartiets nya språkrör Märta Stenevi vill att partiet ska breddas och tala om mer än bara miljö och klimat. Det är friskt vågat. Frågan är om MP inte behöver göra det raka motsatta?

Foto: Johan Nilsson/TT
Johan Manell

På söndagen valde Miljöpartiets ombud Märta Stenevi till Isabella Lövins efterträdare. Många framhåller att Miljöpartiets nya språkrör är en god kommunikatör och det kan säkerligen partiet behöva för att vända opinionstrenden. Men mer intressant är Stenevis ambition för partiet. Hon har i upprepade intervjuer uttalat att MP måste prata mer om andra frågor än bara miljö och klimat.

Det är ett måste om partiet ska växa till exempelvis de tyska miljöpartisternas väljarstöd (cirka 20 procent i mätningarna). Men dit är vägen lång. Sanningen är att vägen ner till 4-procentspärren är betydligt kortare.

Räddningsaktion

Huvudfokus i dagsläget borde således vara att rädda kvar partiet i riksdagen. När det gäller det målet är det långt ifrån säkert att Stenevis vision är den klokaste.

Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson sade i en intervju med Altinget i juni 2020 att det är just partiets vilja att bredda sig som kan vara en förklaring till det taskiga opinionsläget.

Valet på söndag handlar inte bara om en personfråga. Det är i hög grad ett vägval för Miljöpartiet. Vill man satsa för att kanske vinna? Eller vill man säkra det man har?

Johan Manell

– I stället för att enbart “stay on message” med miljöfrågorna har man velat profilera sig på migrationsområdet. Det kanske är ett strategiskt misstag när det är en så enorm konkurrens om väljare som vi har med åtta-nio partier. Då har ett litet parti som äger en sakfråga så tydligt, som Miljöpartiet gör, inte råd att profilera sig på fler områden än ett.

Det samma gäller för Liberalerna. Sedan partiet började försöka bredda kommunikationen till att handla om mer än skolan har partiet tappat sakägarskapet och förlorat stöd.

Skurk eller hjälte?

Det blir spännande att se om Märta Stenevi lyckas locka väljare med sin modiga strategi. Gör hon det kommer hon få hjältegloria i partiet och MP troligen säkra en nyckelroll i svensk politik för många år framöver. Misslyckas det är det risk att partiet halkar ur riksdagen och upplagt för en mer radikal utpräglad systemkritiker vid nästa språkrörsval.

 

Reds.anm: Analysen publicerades ursprungligen inför språkrörsvalet, texten är uppdaterad i efterhand.

Nämnda personer

Märta Stenevi

Riksdagsledamot (MO), tidigare språkrör
Studier i litteraturvetenskap, film, förlagskunskap och företagsekonomi (Lunds uni., 1995-1998), marknadsföring (IHM business school, 2003-2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00