Innovationsföretagen söker Branschekonom med ett näringspolitiskt fokus
Innovationsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. Är du en analytisk person med stort samhällsintresse som vill vara med och skapa rätt förutsättningar för framtidens fysiska, digitala och hållbara samhällsutveckling? Då har vi ett spännande uppdrag till dig!

Vi söker nu en branschekonom som kan förstärka vårt arbete att skapa en konkurrenskraftig innovationssektor. I denna roll kommer ditt huvuduppdrag vara att utveckla förbundets branschrapporter och analyser för att göra dem mer slagkraftiga och relevanta för att stärka medlemsföretagens och Sveriges konkurrenskraft. Du kommer att ha en viktig roll i att formulera statistiska frågeställningar, beräkningar och enkätundersökningar samt analysera och presentera resultatet på ett sätt som gör det relevant i samhällsdebatten. Rollen kommer att ansvara för att utreda vilka förutsättningar som finns, ta fram fakta och föreslå åtgärder och metoder för att driva Innovationsföretagens påverkansarbete framåt. På Innovationsföretagen får du nytta av din förmåga att snabbt sätta dig in i nya komplexa frågeställningar och ta fram rapporter, data och statistik som stärker vårt varumärke och vårt påverkansarbete samt är relevanta för den aktuella samhällsdebatten. Då detta är en delvis ny roll finns det goda möjligheter att vara med att påverka arbetsinnehåll och utformning av ansvarsområden i samråd med näringspolitisk chef samt förbundsdirektör. Vi tror att du har ett stort intresse för samhälls- och näringslivsfrågor och är van vid att, med vass penna, ta fram underlag och rapporter. Vi ser gärna att du har tidigare erfarenhet från arbete inom statlig myndighet, riksdagen eller intresseorganisation som utredare, sakkunnig, ekonom, eller analytiker. Som branschekonom kommer du att få driva egna initiativ och tillsammans med dina kollegor på Innovationsföretagen fokuserar du på medlemsföretagens prioriterade frågor. Tillsammans med dina kollegor på Innovationsföretagen och ofta i samverkan med andra branschorganisationer, kommer du att vara ett av våra ansikten utåt för att synliggöra och driva på utvecklingen av medlemsföretagens prioriterade frågor. Vi tror att du har:
 • En högskoleutbildning inom samhällskunskap/ statsvetenskap/arbetsmarknad/ekonomi/ingenjörskunskap eller motsvarande
 • Hög analytisk förmåga och van att hantera statistik
 • Kunskap och erfarenhet av politiskt arbete och samhällsdebatt
 • Mycket god kommunikativ förmåga, att uttrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska
 • Förmågan att driva och arbeta i projekt
Det är meriterade om du har:
 • Nätverk inom det politiska landskapet på nationell nivå
 • Kunskaper i SPSS, samt andra statistik och undersökningsverktyg
 • Erfarenhet av samverkan med externa undersökningsföretag
 • Erfarenhet från medlemsstyrd verksamhet, t.ex. fackförbund eller intresseorganisation
Vi erbjuder dig: Vi ser våra medarbetares välmående, engagemang och kunskaper som nyckeln till en framgångsrik verksamhet. Hos oss får du, härliga kollegor, bra förmåner och tillgång till ett stort nätverk och inflytande över hur du utför dina arbetsuppgifter. Dessutom arbetar du i en växande, kunskapsintensiv bransch med 840 medlemsföretag och 40 000 medarbetare som är helt avgörande för en hållbar samhällsutveckling och näringslivets konkurrenskraft. På Innovationsföretagen arbetar vi för att stärka medlemsföretagens förutsättningar genom att driva på för en hög takt i klimatomställningen, förbättra kompetensförsörjningen och undanröja hinder som hämmar såväl företagens som Sveriges konkurrenskraft. Tjänsten är placerad i Stockholm och är en tillsvidareanställning. Vi är en flexibel arbetsplats, som tror på en växelverkan mellan fysisk närvaro på kontoret och på distansarbete. Vill du veta mer? Vill du veta mer om tjänsten kontakta Anders Persson, näringspolitisk chef på Innovationsföretagen på telefon 08 762 69 17. Vi kommer fortlöpande att kalla till intervjuer och ett första möte via Teams. Sista ansökningsdag: 2022-11-25 Tjänsten söks via knappen " sök jobb" på denna sida.
  Almega är Sveriges ledande arbetsgivarorganisation för tjänsteföretag. Vi representerar ett sextiotal olika branscher i tjänstesektorn och våra medlemmar är närmare 11 000 företag med över 550 000 medarbetare.
  Vi är en modern arbetsplats med ca 155 engagerade medarbetare. Vårt uppdrag är tydligt. Att skapa de bästa förutsättningarna för tjänsteföretag, arbetsgivare och tjänstesektorn i Sverige. Det gör vi genom att förhandla fram ca 160 av arbetsmarknadens modernaste kollektivavtal. Vi gör det också genom att påverka och informera politiker, allmänhet och beslutsfattare kring de viktigaste frågorna för våra medlemsföretag. Dessutom bistår vi våra medlemmar med stöd, inspiration, råd och utbildning i allt som rör deras roll som arbetsgivare.

  Icon
  Hitta Sveriges bästa chefer och specialister – nå dem som har liknande tjänster idag
  Uppnå unik exponering med en platsannons på Altinget