Omtag i energieffektiviseringsarbetet: Ett systemtänk

Tidigare år har Energimyndigheten efterlyst mer resurser från regeringen för arbetet med energieffektivisering, men inte den här gången. ”Många samhällsproblem behöver lösas samtidigt. Arbetet med en effektivare energianvändning behöver därför integreras med annan samhällsomställning,” säger Lena Callermo, avdelningschef.

Tidigare stöd till bland annat energibesparande åtgärder i fastighetssektorn återfinns inte bland Energimyndighetens budgetunderlag. <br>
Tidigare stöd till bland annat energibesparande åtgärder i fastighetssektorn återfinns inte bland Energimyndighetens budgetunderlag.
Foto: Jon Olav Nesvold /NTB/TT
Jacob Hederos

Det står utom tvivel att Sverige har en hemläxa att göra på energieffektiviseringsfronten, konstaterar Energimyndigheten. Men i det budgetunderlag som lämnats till regeringen inför 2024 års budger lyser de förfrågningarna om specifika medel till ändamålet med sin frånvaro, till skillnad från tidigare år.

Efter att tidigare bland annat ha tryckt på att mer medel behövs till effektiviseringar i industrin, via exempelvis stödet Energisteget, tas nu i stället ett nytt grepp hos myndigheten, enligt Lena Callermo, avdelningschef på avdelningen för ett Resurseffektivt samhälle.

Det är inte en fabrik som ska ticka på isolerat från annat

Lena Callermo, Chef för avdelningen för ett resurseffektivt samhälle
– Det är inte en fabrik som ska ticka på isolerat från annat och det är en väldigt medveten handling från oss att lägga upp det så här, säger hon.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00