Lantmäteriets data blir fri efter EU-beslut

Inom 16 månader ska Lantmäteriets kartor, uppgifter om fastighetsgränser, byggnader och annan fastighetsdata bli öppen och gratis att använda. 

Generaldirektör Susanne Ås Sivborg säger att beslutet att Lantmäteriets data ska göras öppet och avgiftsfritt&nbsp;är efterlängtat eftersom de vill att så många som möjligt ska kunna använda sig av informationen.&nbsp;<br>
Generaldirektör Susanne Ås Sivborg säger att beslutet att Lantmäteriets data ska göras öppet och avgiftsfritt är efterlängtat eftersom de vill att så många som möjligt ska kunna använda sig av informationen. 
Foto: Lantmäteriet/Natasja Kamenjasevic
Louise Carlsson-Örning

I dag är flera delar av Lantmäteriets data tillgängligt men mot en avgift. Det nya EU-direktivet innebär att mer data ska tillgängliggöras och att avgiften måste tas bort. 

– Dagens avgifter hindrar många från att använda Lantmäteriets geografiska information. Med öppna data blir insteget för att skapa olika tjänster på geografiska data enklare, säger Susanne Ås Sivborg, generaldirektör på Lantmäteriet, enligt ett pressmeddelande.  

EU-beslutet är ett tillägg till Öppna Data-direktivet och syftar till att göra särskilt värdefulla data för samhället mer tillgängligt och utan avgift. 

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.