Debatt

Kommuner behöver ställa krav på klimatneutrala datacenter

Vårt digitala samhälle förbrukar allt mer energi samtidigt som vi behöver öka takten i arbetet mot klimatneutralitet. För att ekvationen ska gå ihop måste våra digitala tjänster hanteras i energieffektiva datacenter, skriver Maria Sundvall, vd Equinix Sverige.

”Hanteringen av data slukar en stor mängd energi.”
”Hanteringen av data slukar en stor mängd energi.”Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Självkörande bilar, robotar som genomför medicinska operationer, banktjänster som bär ekonomin i ett kontantfritt samhälle. Digitala tjänster har blivit en viktig del av våra liv och utvecklingen fortsätter. Men det finns också baksidor. Hanteringen av data slukar en stor mängd energi. Europa befinner sig i en energikris och Sverige behöver öka elproduktionen för att nå de tuffa klimatmålen till år 2030.

Datacenter slukar energi

Ingen har missat de senaste årens debatt om hur stora, energislukande datacenter förläggs i Sverige – ofta i norra delarna av landet där det kalla klimatet minskar behovet av nedkylning. Datacentret är hjärtat i den digitala infrastrukturen. Men det finns i dag teknik som gör våra datacenter betydligt snällare mot klimatet. Genom att använda energieffektiva kylanläggningar, utnyttja spillvärme i annan närliggande verksamhet, separera varm och kall luft i datahallarna, återvinna hårdvara, dela resurser i kallad co-location och optimera användningen av bland annat ljuskällor kan energiförbrukningen i datacenter minska dramatiskt.

Vi anser att det behövs förenklingar, kunskap och incitament för att alla företag ska välja en energieffektiv datahantering.

Kunskapen om hur vi skapar hållbara datacenter finns redan. Problemet är inte tekniken, utan ekonomin. Att uppgradera ett datacenter så att det blir energieffektivt kan kräva stora investeringar. En modernisering av ett datacenter kan kosta hundratals miljoner kronor.

Dyrt med omställning

Ett stort antal datacenter drivs i dag av mindre företag som sköter sin egen teknik. Dessa företag har ofta inte kunskapen om hur de kan göra sina datacenter mer energieffektiva och de stora investeringar som är nödvändiga för att göra datacentren mer hållbara prioriteras inte. De gamla, energislukande datacentren kommer därför att finnas kvar – trots att den miljövänliga tekniken finns på plats. Detta drabbar oss alla i form av en stegrande energikonsumtion.

Självklart har alla företag ett ansvar för sitt klimatavtryck. Samtidigt är det en realitet att många inte kommer att ha råd att göra omställningen. Vi anser att det behövs förenklingar, kunskap och incitament för att alla företag ska välja en energieffektiv datahantering.

På ett annat viktigt utsläppsområde, trafiken, föregår kommuner runt om i landet med gott exempel och agerar föregångare i omställningen. På samma sätt behöver Sveriges kommuner vara aktiva i övergången till klimatneutrala datacenter.

”Vi uppmanar landets kommuner”

Våra kommuner behöver ställa krav på klimatneutralitet, inte minst vid nyetableringar av stora datacenter. Men det behövs också kunskap och stöd. De verksamheter som inte själva kan finansiera omställningen kan guidas till andra alternativ som gynnar klimatet, som co-location. Det ger möjlighet för företag av alla storlekar att hitta hållbara alternativ genom delade resurser.

Vi kan bara klara klimatmålen genom att arbeta tillsammans, det är vi övertygade om. Och där har Sveriges kommuner en viktig roll att spela. Vi uppmanar landets kommuner att sätta en klimatneutral digital infrastruktur på agendan. Hjälp mindre företag, som inte själva klarar omställningen, att finna klimatsmarta alternativ. Vi behöver alla ta ansvar för att Sveriges företag ska klara omställningen till en klimatneutral digital infrastruktur, oavsett storlek.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00