Debatt

Kasta inte Arlanda framför bussen, Socialdemokraterna

Stockholms tillväxt är för viktig för att användas som valuta när Miljöpartiets stöd ska köpas för att säkra makten, skriver Nike Örbrink (KD), gruppledare i Stockholms stad och Carl-Johan Schiller (KD), distriksordförande i Stockholms län.

Arlandas terminal 5.
Arlandas terminal 5.Foto: Fredrik Varfjell/TT
Nike Örbrink
Carl-Johan Schiller
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att Sverige är ett land med stora avstånd inrikes men också med långa resvägar till andra delar av världen är ingen nyhet. Trots dessa väl kända fakta har Stockholm lyckats bygga en region som präglas av tillväxt med världsledande företag, sjukhus, universitet och fantastiska boendemiljöer. För att fortsätta den utvecklingen och locka hit fler företag behövs goda transportmöjligheter. Därför är vi starkt kritiska till Socialdemokraternas beslut att kasta Arlanda framför bussen.

Ett av deras första beslut har varit att säga nej till alla former av samarbete som på något sätt främjar flyg.

Vänstern lämnade resesamarbetet

Efter valet förra året tog vänsterpartierna över styret i Stockholms stadshus. Ett av deras första beslut har varit att säga nej till alla former av samarbete som på något sätt främjar flyg. Bland annat har Sveriges huvudstad gått ur samarbetet Connect Sweden där offentliga och privata aktörer har samverkat för att öka möjligheten att resa till och från Stockholm. Det är vi emot.

Varje stor kris som världen har gått igenom har ändrat riktningen på framtiden. Så även Covid-19. Bland annat har digitala möten fått en rejäl skjuts framåt och resandet har förändrats. Även de kriser vi befinner oss i just nu med hög inflation, krig och klimatförändringar kommer säkerligen att påverka hur vi reser och i vilken omfattning. Därför är det viktigt att alla parter, även Stockholms stad är med runt bordet när beslut ska tas om långsiktig infrastruktur för flyget. Ska flyget klara att ställa om till mer hållbara lösningar än de som nyttjas idag behöver alla goda krafter arbeta tillsammans.

Länet måste dra åt samma håll

Vi kristdemokrater håller två tankar i huvudet samtidigt. Mer behöver göras för att vi ska producera mer hållbar grön el i Sverige. Bland annat för att elektrifiera flyget på kortare distanser och använda biobränsle i betydligt högre utsträckning än idag på långlinjer. Men ska vi få till dessa reformer måste tillståndsprocesser kortas, besluten snabbas på och hela länet dra åt samma håll.

Därför vill vi uppmana Socialdemokraterna som traditionellt sätt har lyssnat på stor-företagen att tänka om. Socialdemokraterna i Region Stockholm måste också ta sitt ansvar för hela länet och omedelbart verka för att deras partivänner i Stockholms stadshus tänker om. Frågan om Arlanda och flyglinjer till Stockholm rör hela länet och i förlängningen även resten av landet då Stockholm är både tillväxtmotor och en regional hub i norra Europa.

Tänk om och gör rätt, Karin Wanngård. Stockholms tillväxt är för viktig för att användas som valuta när Miljöpartiets stöd ska köpas för att säkra makten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00