EU:s nya klimatråd: Energikrisen får inte leda till kortsiktiga lösningar

Som en del av EU:s klimatavtal från 2021 beslutades att inrätta ett oberoende europeiskt klimatråd för att ge råd till medlemsländerna. Nu är de klara med nya rekommendationer för att hantera energikrisen – och det krävs tempo för att nå klimatmålen.

EU:s klimatråd uppmanar medlemsländerna att göra inflationslättnaderna ”så riktade som möjligt” för att undvika ökad efterfrågan.
EU:s klimatråd uppmanar medlemsländerna att göra inflationslättnaderna ”så riktade som möjligt” för att undvika ökad efterfrågan.Foto: European Union, Janerik Henriksson/TT

När EU-länderna ska hantera den akuta energikrisen är det viktigt att lösningarna gynnar klimatet också på lång sikt. Annars kommer energikrisen att ersättas av en annan – värre – kris.

Det är budskapet från EU:s klimatråd i en ny rapport, där man ger åtta rekommendationer om hur medlemsländerna ska hantera energikrisen utan att sätta krokben för EU:s mål om klimatneutralitet.

Och huvudpoängen är att medlemsländerna ska använda energikrisen som en möjlighet att hitta lösningar som rimmar med EU:s klimatambitioner. Det förklarar Jette Bredahl Jacobsen, som är vice ordförande för EU:s klimatråd.

Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00