Sverige bidrar med sex helikoptrar till EU-samarbete

Under skogsbrandssäsongen 2019 bidrar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) med sex helikoptrar till rescEU, en del av EU:s civilskyddsmekanism.

Regeringen har beslutat om att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) får ansöka om att delta med helikoptrar till rescEU, och ett avtal med EU har nu signerats. Det innebär att Sverige genom MSB bidrar med sex skogsbrandshelikoptrar. 

– Vi kan inte alltid klara av kriser och katastrofer själva, utan vi behöver hjälpa varandra. EU är en del av den svenska krisberedskapen, på samma sätt som vi är en del av EU:s krisberedskap, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering av skogsbränderna, i ett pressmeddelande.

Läs också: Nytt befäl över Artilleriregementet

RescEU finns till för att stärka kapaciteten för medlemsländer i EU att gemensamt kunna hantera kriser. RescEU trädde i kraft under våren 2019 och ska främst bidra med resurser för skogsbrandsbekämpning från luften, men det är även tänkt att det kan handla om händelser inom området farliga ämnen och katastrofmedicin. 

- Vi är väldigt glada över rescEU. Nu bygger vi en gemensam förmåga inom EU som vi alla kommer att ha del av vid stora kriser. Det kommer att stärka vår egen och EU:s totala responsförmåga att bekämpa stora skogsbränder, både i Sverige och i övriga medlemsländer, säger Jakob Wernerman.

Under de perioder Sverige behöver helikoptrarna kommer de att vara stationerade på hemmaplan.  

Läs också: Försvarsberedningen nöjd – men MP och V tvekar på prislappen

För att stärka beredskapen inom EU inför skogsbrandssäsongen 2019 kan de länder som deltar i civilskyddssamarbetet bidra med nationella resurser, som då hamnar i EU:s förfogande. MSB skriver i ett pressmeddelande att EU då finansierar 75 procent av kostnaderna för beredskap och insatser under skogsbrandssäsongen.

När skogsbränderna härjade i Sverige under 2018 tog vi, som ett enskilt medlemsland, emot det största stödet från EU:s civilskyddsmekanism någonsin. 

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang