Finlands nya regering snart på plats

Efter fyra veckors förhandlingar får Finland en ny regering. Den tillträdande regeringen, som kommer att ledas av socialdemokraten Antti Rinne, får 19 ministrar som kommer att utses de kommande dagarna.

Sammanlagt kommer fem partier ingå i koalitionen: Socialdemokraterna (SDP), Centern, De gröna, liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Vänsterförbundet.

Regeringsprogrammet har offentliggjorts och i den går det att läsa om mer pengar till infrastruktur och utbildning. Dessutom får andraspråket en starkare ställning i och med att svenska blir obligatoriskt i studentexamen för finskspråkiga och vice versa. Högre skatter på alkohol, tobak, läskedrycker, bensin och diesel är också att vänta. 

Hufvudstabladet (HBL), erfar att SDP kommer få tillsätta europaministern, utrikeshandels- och biståndsministern, kommunikationsministern, den ena av två ministrar vid social- och hälsovårdsministeriet, arbetsministern och kommunministern. Samtidigt lär Centern få tillsätta finansministern, försvarsministern, näringsministern och jord- och skogsbruksministern. 

De gröna kommer får bestämma utrikesminister, miljöminister samt inrikesministern medan SFP tillsätter justitieministern och den nordiska samarbetsministern. Vänsterförbundet får den andra ministern vid Social- och hälsovårdsministeriet och vid Undervisningsministeriet.

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang