Cecilia Malmström utsedd till "Årets svensk i världen"

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström har tilldelats priset "Årets svensk i världen" med motiveringen att hon haft ett "starkt internationellt ledarskap" som skapat tillväxt och jobb.

Cecilia Malmström
Cecilia Malmström (52) Assar Gabrielsson-professor Handelshögskolan Göteborg, tidigare EU-kommissionär, tidigare EU-minister (L), tidigare Europaparlamentariker

Malmström har varit Sveriges EU-kommissionär sedan 2010. Tidigare har hon bland annat varit EU-minister och EU-parlamentariker. Hennes mandat som EU:s handelskommissionär löper ut den 31 oktober i år.

Hon tilldelas nu utmärkelsen "Årets svensk i världen" som delas ut av organisationen Svenskar i världen till en svensk som gjort framstående insatser för att profilera Sverige internationellt inom kultur, näringsliv, entreprenörskap, vetenskap, idrott eller på det humanitära och diplomatiska området

”Aldrig tidigare har en handelskommissionär rott i hamn så många avtal. Hennes starka internationella ledarskap i handelsfrågor har skapat tillväxt och jobb i Sverige, EU och världen och hennes namn är internationellt respekterat. Med det sagt är hon verkligen värd utmärkelsen Årets svensk i världen”, skriver Cecilia Borglin, generalsekreterare på Svenskar i världen.

Tidigare år har priset delats ut till bland andra operasångerskan Nina Stemme, fotbollstränaren Pia Sundhage och Staffan de Mistura, diplomat och FN:s sändebud i Syrien.

Tillbaka till namnnytt »

Läs altinget.se gratis i 14 dagar

  • Effektivt verktyg för omvärldsbevakning
  • Nyheter, analys och debatt om sakpolitiken
  • Sakligt och unikt innehåll
Gratis provabonnemang