Zelenskyj ber Europa om vingar – men EU:s ledare dröjer med svar

”Hjälp oss att hitta hem till Europa”, sade Ukrainas president i ett historiskt tal till Europaparlamentet efter besök i London och Paris, där Volodymyr Zelenskyj har vädjat till europeiska regeringar att skicka stridsflygplan.

”Nu är jag här – för att försvara mitt folks väg hem till Europa”
”Nu är jag här – för att försvara mitt folks väg hem till Europa”Foto: Alain Rolland © European Union 2023 - Source : EP
Thomas Lauritzen

Europaparlamentets ledamöter måste ha ömma händer efter att ha klappat så mycket och så länge för en man i en armégrön skjorta. Inget liknande har någonsin setts i EU:s folkförsamling.

– Det här är vårt Europa, vårt sätt att leva. För Ukraina är detta vägen hem. Nu är jag här – för att försvara mitt folks väg hem till Europa, sade den ukrainska presidenten i ett känslosamt tal till parlamentet på torsdagsmorgonen.

De valda företrädarna för Europeiska unionen var medvetna om det historiska ögonblicket, då Volodymyr Zelenskyj inte längre var på Kievs tragiska och trassliga skärm, utan en människa av kött och blod framför dem alla.

– Ditt ledarskap har inspirerat ditt folk och hela världen. När världen tänker på Ukraina tänker de på Davids kamp mot Goliat, sade Europaparlamentets talman Roberta Metsola i sitt välkomnande till den ukrainska ledaren i plenisalen i Bryssel.

Hon uppmanade direkt europeiska stats- och regeringschefer att förse Ukraina med de långdistansvapen och stridsflygplan som landet ber om.

En kamp för hela Europas livsstil

Vågor av stående ovationer omringade president Zelenskyj, som nu har lett ett land under attack av Ryssland i nästan ett år. Men han applåderade också parlamentarikerna och alla de miljoner vanliga européer som hjälper hans land.

– Applåderna här är inte för mig, utan för alla de många européer runt städer och byar som stöder Ukraina och vår kamp (...) Det är en kamp för vårt sätt att leva och för hela Europas livsstil. För det är vad Rysslands ledare försöker förstöra, säger han.

– Den ryska maskinen undergräver inte bara social rättvisa, den investerar i främlingsfientlighet och splittring. Men vårt svar på det är: Nej, inte här i Europa. Vi försvarar Europa med er.

Foto: Eric Vidal © European Union 2023 - Source : EP

Enorma säkerhetsåtgärder och en hel del hemlighetsmakeri har omgärdat Zelenskyjs besök i Bryssel, där han efter sitt besök i parlamentet kommer att delta i ett EU-toppmöte med alla 27 ledare i unionen.

Drömmen om att komma in i EU

Volodymyr Zelenskyj kommer  utan tvekan att upprepa sin önskan att Ukraina kan ansluta sig till Europeiska unionen inom en inte alltför avlägsen framtid. I sitt tal till parlamentet förklarade han hur mycket det innebar att få status som kandidatland förra året.

– Det var just den här möjligheten att bli kandidat för medlemskap i EU som gjorde oss starka och gav oss styrkan att fortsätta kampen. Vi närmar oss. En dag kommer ett segrande Ukraina att bli medlem i ett segrande EU, säger han.

Vi har friheten, ge oss vingar för att skydda den

Volodymyr Zelenskyj , President, Ukraina
President Zelenskyj anlände till Bryssel på torsdagsmorgonen i sällskap med Emmanuel Macron från Paris, där han hade träffat Frankrikes president och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på onsdagskvällen.

Både i Paris och tidigare under dagen på onsdagen, när Zelenskyj talade inför det brittiska parlamentet i London, var en av hans mest konkreta punkter önskan om stridsflygplan från västländer.

– Vi har friheten, ge oss vingar för att skydda den, sade den ukrainske ledaren i London.

Stridsflygplan är fortfarande en svår fråga

Britterna, tyskarna, fransmännen, danskarna och en rad andra europeiska länder har just lovat att skicka moderna stridsvagnar till Ukraina – men hittills har president Zelenskyj  inte fått några konkreta löften om stridsflygplan.

Den brittiska premiärministern Rishi Sunak har lovat att utbilda ukrainska stridspiloter i Storbritannien. Han håller också dörren öppen för att eventuellt ge ukrainarna stridsflygplan, men det är ett ”mer långsiktigt” alternativ, sade den brittiske ledaren.

Få europeiska ledare ville vara mer specifika på denna punkt när de anlände till Bryssel på torsdagen.

Det viktigaste när det gäller vapendonationer är att Ukraina måste vinna det här kriget, och Ukraina kan inte göra det ensamt.

Mette Frederiksen (S)., Danmarks statsminister
– Det viktigaste när det gäller vapendonationer är att Ukraina måste vinna det här kriget, och Ukraina kan inte göra det ensamt. Ukraina kan bara göra det om vi envist fortsätter att stödja, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Ulf Kristersson (M) utesluter inte att Sverige på sikt kan komma att bidra med stridsflyg.

–  Alla förstår att det är en rätt svår balansgång. Jag utesluter ingenting men just nu är den frågan inte aktuell för svensk del, säger Kristersson till TT.

Tysklands förbundskansler såg det som en ”stark signal” att den ukrainska ledaren deltar i ett EU-toppmöte i Bryssel.

– Det är ett tecken på solidaritet. Ukraina är en del av den europeiska familjen, säger Olaf Scholz.

Macron vill prata om fredssamtal

Frankrikes president undvek att direkt ta upp frågan om stridsflygplan till Ukraina, men talade om ”strategiska” diskussioner mellan Zelenskyj, Scholz och honom själv.

– Framtida stöd beror på vad som händer. Jag kommer inte att dela de ukrainska planerna med er, det är inte mitt jobb, sade Emmanuel Macron när han anlände till toppmötet.

– Vi kommer att stödja Ukraina från första till sista dagen. Ryssland kan inte och får inte vinna detta krig. Tillsammans med förbundskansler Scholz har jag haft en strategisk diskussion med president Zelenskyj för att  bedöma de exakta målen, de operativa behoven – och en strategi för att förhandla fram en framtida fred som respekterar Ukrainas suveränitet, säger Macron.

– De kommande veckorna och månaderna kommer att vara avgörande. Just nu måste vi koncentrera oss på det som kan levereras på kort sikt.

Nämnda personer

Mette Frederiksen

Danmarks statsminister, partiordförande (S), ledamot i folketinget
Master i Afrikastudier (Københavns uni. 2009), ba.scient.adm. i samhällsstudier (Aalborg uni., 2007)

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president
Juridik och ekonomi (Kryvyy Rih Economic Institute)

Emmanuel Macron

Frankrikes president
Master i filosofi (Université Paris-Nanterre), master i offentlig förvaltning (Sciences Po)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00