Valrysare i Frankrike kan bli mardröm för Bryssel

FRANKRIKE. Den första valomgången i det franska valet kan bli en nagelbitare. Fyra kandidater tävlar i praktiken för att ta sig vidare till nästa omgång. Två av dem kan tänka sig att lämna EU.

Foto: © European Union 2016 - Source : EP, © European Union , 2016   /  Source: EC - Audiovisual Service
Andreas Liljeheden

Av de elva presidentkandidaterna i Frankrike är det fyra som i praktiken gör upp om platsen i Élyséepalatset. De två favoriterna, den socialliberala och oberoende Emmanuel Macron och högerextrema Marine Le Pen har båda backat i de senaste dagarnas mätningar. Inför valet på söndag har de stöd från 22-23 procent av väljarna.

Strax därefter lurar republikanernas skandalomsusade kandidat François Fillon i vassen tillsammans med vänsterns Jean-Luc Mélenchon. De har 18-19 procents väljarstöd.

De två som får flest röster i helgen går vidare till en andra omgång 7 maj i ett avgörande val som inte bara kan få stor inverkan på Frankrike utan också på den europeiska politiken.

Mardrömmen i Bryssel är en avgörande omgång mellan Le Pen och Mélenchon som båda är djupt EU-skeptiska och inte räds för att prata om Frexit, det vill säga att grundarlandet Frankrike lämnar EU.

Folkomröstning om EU och slopad euro

Mardrömmen i Bryssel är en avgörande omgång mellan Le Pen och Mélenchon som båda är djupt EU-skeptiska och inte räds för att prata om Frexit, det vill säga att grundarlandet Frankrike lämnar EU.


Nationella frontens ledare, tillika EU-parlamentariker, Marine Le Pen vill göra som Storbritannien före Brexit. Det vill säga omförhandla landets villkor med EU och därefter låta fransmännen avgöra landets vara eller inte vara inom unionen i en folkomröstning. Le Pen har sagt att hon kommer acceptera utslaget om medborgarna röstar för att stanna i EU men hon vill alltjämt att Frankrike lämnar euron och återinför den franska francen.

– Jag vill skapa jobb. Det finns tre sätt att stärka konkurrenskraften. Sänka löner, sänka det sociala skyddssystemet eller ha en valuta som är anpassad till vår ekonomi. Jag kommer inte att sänka lönerna eller det sociala skyddsnätet, sa Marine Le Pen under en utfrågning i franska TV2 på torsdagskvällen.

Även om den politiken skulle bli svår att driva igenom så kommer Le Pen, om hon blir vald, att ruska om EU i grunden. Hon vill se mer av självständiga nationalstater och minskad makt i Bryssel. Hon vill lämna Schengen, stänga landets gränser och i stort sett stoppa invandringen. Hon spelar på patriotism och vill att franska medborgare ska få gå före invandrare i jobb- och bostadsköer och att franska bolag ska få företräde framför utländska. Sammantaget en politik som går stick i stäv med EU:s och en majoritets av EU-ländernas ambitioner.

Le Pen mot EU-vännen Macron

Favoriten jämte Marine Le Pen är betydligt mer EU-vänlig. Emmanuel Macron är sprungen ur den styrande socialdemokratiska regeringen där han var ekonomiminister och han vill inte göra några radikala förändringar av den nuvarande politiken. Hans forna parti är dock på dekis och i valet har Macron framställt sig själv som en oberoende socialliberal kandidat. När det gäller EU säger han sig vilja se en kombinationen av ett starkt Frankrike och ett ambitiöst Europa.

Går Macron vidare till den andra valomgången tillsammans med Le Pen spås han bli näste president då många väljare väntas ge honom sin röst för att stoppa högerextremismen.

Även den republikanska högerns kandidat François Fillon tror på ett starkt Europa som han ser som nödvändigt för att möta den globala konkurrensen från USA och Kina. På en punkt går han dock emot den gängse EU-strömmen. Fillon vill sträcka ut en hand till Vladimir Putin och lyfta de europeiska sanktionerna mot Ryssland som EU har infört sedan annektering av Krim.

Den före detta premiärministern under Sarkozy ligger just nu trea i opinionsmätningarna men han hämmas av Penelopegate - skandalen som har blossat upp under valkampanjen där han anklagas för att ha anställt och betalat höga löner till sin fru Penelope som aldrig ska ha utfört något verkligt arbete.

Rebellen Mélenchon vill förändra EU i grunden

Vänsterradikala Jean-Luc Mélenchon, som beskrivs som rebellen bland de franska presidentkandidaterna, liknar Marine Le Pen på flera sätt. Även han är en djupt EU-kritisk europaparlamentariker som vill förändra unionen i grunden. Han har attackerat euron, ifrågasatt den europeiska centralbanken och han vill säga upp frihandelsavtal som CETA-avtalet med Kanada. Om inte det går vägen har han sagt att plan-B innefattar möjligheten att lämna EU.

Mélenchon har dock dämpat sin retorik i takt med att han har snappat åt sig allt fler väljare från det vacklande socialdemokratiska partiet och hans chanser att faktiskt bli vald har ökat. Den senaste månaden har väljarstödet för honom nästan fördubblats och frågan är om han kan plocka ytterligare några procentenheter de sista dagarna för att ta sig vidare till den andra valomgången i maj.

För tillfället är det mest sannolika sceneriet att Macron och Le Pen går vidare och att det blir Macron som slutligen vinner. Samtidigt är det många, uppåt en fjärdedel av väljarna, som är osäkra över vem de ska rösta på. Utgången är därmed oviss. Inte bara vad gäller Frankrikes framtid utan också EU:s.

Dokumentation

Emmanuel Macron
39 år. Oberoende socialliberal kandidat. Tidigare ekonomiminister inom det nu styrande socialdemokratiska partiet. Vill se ett starkt Frankrike i ett starkt EU. Leder knappt i opinionen med stöd från ca 23 procent av väljarna.

Marine Le Pen
44 år. Ledare för högerextrema Nationella fronten. EU-parlamentariker. Vill folkomrösta om EU-medlemskap, lämna euron och återinföra franska francen. Ligger strax bakom Macron med ca 22 procent väljarstöd.

François Fillon
63 år. Republikanska högerns kandidat. Premiärminister 2007-2012. EU-vän som vill att Europa står starkt och enat gentemot USA och Kina. Vill lätta på sanktioner mot Ryssland. Hämmas av anklagelser om att han ska ha anställt och betalat sin fru med allmänna medel utan att hon jobbat. Ligger trea i opinionen med ca 19 procents väljarstöd.

Jean-Luc Mélenchon
65 år. Rebellisk vänsterpolitiker som inte är knuten till något parti. Grundare av vänsterpartiet Parti de Gauche och tidigare medlem i det socialdemokratiska partiet. EU-parlamentariker och EU-kritiker som kan tänka sig att lämna unionen. Har gått starkt framåt i opinionen den senaste månaden och har stöd från ca 18 procent av väljarna.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00