Utredare vill göra nationalpark av kungens jaktmark

NATURSKYDD. Skogsutredaren Agneta Ögren föreslår att fyra av Sveaskogs ekoparker ska bli nationalparker. En av dem är ekoparken Halle- och Hunneberg där kungen jagar älg- och kronvilt.

Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.
Statliga Sveaskog äger marken, men älg- och kronviltjakten i ekoparken Halle- och Hunneberg tillhör ändå kungen. Även prins Carl Philip har varit med på jakt i ekoparken.Foto: Peter Krüger/TT
Johanna Alskog

De fyra föreslagna nationalparkerna bedöms av Naturvårdsverket med god marginal uppfylla kriteriet att vara storslagna eller särpräglade i sitt slag och vara intressanta som sevärdheter. 

ur Skogsutredningens slutbetänkande
Fakta
Sveaskog har 37 ekoparker
En ekopark ska utgöras av stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och möjlighet till rekreation. I en ekopark kombinerar Sveaskog naturvård och skogsbruk. Bolaget har 37 ekoparker runt om i Sverige med en genomsnittlig storlek av 50 kvadratkilometer.

Ekoparken har en skötselplan som är fastlagd i ett formellt 50-årigt avtal mellan Skogsstyrelsen och Sveaskog. I planen anges mål för olika delområden, vilka områden som är avsatta för naturvård och var bolaget bedriver skogsbruk.

Källa: Sveaskog

Skogsutredningen föreslår att delar av Sveaskogs ekoparker – Böda, Halle- och Hunneberg, Hornslandet och Hornsö – ska omvandlas till nationalparker. Därmed kan även kungens jaktmarker i framtiden hamna innanför gränsen på

Dokumentation

Fyra ekoparker i fyra landskap

Halle- och Hunneberg ligger i Västergötland

Böda ligger på Öland

Hornsö ligger i Småland

Hornslandet ligger i Hälsingland


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00