Tusk kritisk till Mays plan efter Brexit

KORTNYTT. Under veckans toppmöte i Salzburg i Österrike sade rådets ordförande Donald Tusk att det föreslagna ramverk för ekonomiskt samarbete efter Brexit "inte kommer att fungera". 

Det ekonomiska ramverket som åsyftas är de som presenteras i skriften "De framtida relationerna mellan Storbritannien och Europeiska unionen", informellt "Chequers plan", som lades fram av den brittiska premiärminister Theresa May tidigare i somras. 

Tusk menar att den ekonomiska planen efter Brexit inte kommer att fungera bland annat då den "riskerar att underminera den inre marknaden".

Utöver Brexit diskuterade EU:s stats- och regeringschefer under toppmötet den 19-20 september bland annat migration och inre säkerhet.

Nästa toppmöte den 17-18 oktober blir enligt Tusk ett "sanningens ögonblick" då samtliga parter ska ha nått en gemensam uppgörelse i brexitförhandlingarna. Har inte förhandlingarna gått tillräckligt långt kommer ett extrainkallat möte att äga rum i november.

Forrige artikel Hemligt avtal i bilindustrin kan ha hindrat renare bilar Næste artikel EU kräver förbud mot AI-vapen
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.