Tidiga samtal om frihandel efter Brexit

FÖRHANDLINGAR. Efter ett möte med Theresa May sa EU-parlamentets talman att båda parter vill värna sina respektive medborgares rättigheter och att det är en bra startpunkt i förhandlingarna. Talmannen öppnade också för förhandlingar om frihandel som kan börja redan vid årsskiftet.

<div>Antonio Tajani träffar Theresa May</div>
Antonio Tajani träffar Theresa May
Foto: © European Union 2017 - Source : EP.
Andreas Liljeheden

Inför kommande samtal om villkoren för Brexit är prio ett för EU att säkra rättigheterna för de miljoner europeiska medborgare som bor och verkar i Storbritannien. Theresa May har samma ambitioner när det gäller brittiska medborgare som bor och jobbar i andra EU-länder. Det framhöll EU-parlamentets talman Antonio Tajani idag efter att ha träffat premiärminister Theresa May i London.

– När det gäller den principen är vi enade. Det är en bra början, sa Tajani som också, i enighet med kutymen, framhöll att han hade haft ett positivt och konstruktivt samtal med den brittiske premiärministern.

Talmannen gladdes också över att May bekräftat parlamentets roll i Brexitprocessen. När det gäller de faktiska förhandlingarna med Storbritannien om villkoren för utträdet är parlamentets roll begränsad. Diskussionerna med britterna sköts av Kommissionen under ledning av den förre franske kommissionären Michel Barnier. Men Tajani och hans kollegor ska vara med och godkänna det slutgiltiga avtalet vilket väntas i början av 2019.

Framtid efter Brexit

Antonio Tajani öppnade också upp för tidiga samtal om ett framtida frihandelsavtal efter Brexit. Tidigare har EU-kommissionen konsekvent hävdat att man inte kan förhandla om ett nytt avtal med Storbritannien förrän landet har lämnat unionen helt och fullt. Man har också sagt att Storbritannien inte står först i frihandelskön.

Rådets ordförande Donald Tusk, som har tagit fram riktlinjer för förhandlingarna vilka ska mynna ut i ett förhandlingsmandat till Michel Barnier, har dock sagt att man kan börja prata om den framtida relationen om man bara är överens om villkoren för utträdet i stora drag och man från EU:s sida är säker på att europeiska medborgare får bo och jobba kvar i Storbritannien.

Antonio Tajani var efter mötet med May inne på samma linje.
– Jag hoppas att vi innan årsskiftet har ett ramverk för utträdet. Och direkt därefter är det möjligt att påbörja förhandlingar om framtiden, sa han.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00