Taxonomifrustration hos bioenerginäringen

FINANS. Flera branscher oroas av förslaget på kraven för klimatsmarta investeringar i finansvärlden. Men konsumentorganisationerna vill att kraven ska skärpas ytterligare, både för branscherna och för finansmarknaden.

Den tekniska arbetsgruppen föreslår bland annat att bara avancerade biobränslen, från exempelvis avfallsrester, ska anses hållbara.<br>
Den tekniska arbetsgruppen föreslår bland annat att bara avancerade biobränslen, från exempelvis avfallsrester, ska anses hållbara.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jacob Hederos

De som har tagit fram de här kriterierna kommer i första hand från bank- och finansvärlden, och dessutom har miljöorgansationerna nästan haft fritt tillträde. Medan vi däremot har fått bråka till oss en observatörspost från branschen.

Kjell Andersson
Näringspolitisk chef, Svebio

Det är bara om finansiella aktörer vill hävda att de har produkter med ett ”grönt” innehåll som de behöver vara transparent med hur stort det är. Den som inte vill det, behöver inte vara transparenta.

Jakob König
Fair Finance Guide, Sveriges Konsumenter

Under torsdagen möter författarna bakom den omfattande expertgruppsrapporten som klassificerar vad som är en klimatvänlig eknomisk aktivitet de berörda intressenterna för en första responsrunda.

Men reaktionerna från

Dokumentation

Taxonomin del i hållbart finansinitativ

– I det kanske mest grundläggande regelverket sätts det  transparenskrav på att alla kapitalförvaltare med fler än 500 anställda ska redovisa vilka hållbarhetsrisker som dels deras egna bolag står inför, dels vilken påverkan på olika social- och miljöfaktorer som deras innehav bedöms ha.

– I en annan del av finansmarknaden har det också skett en förändring genom att redovisningskraven höjts för alla aktörer som tar fram finansiella produkter, såsom en fond.

– Den tredje delen, taxonomin, har fått sin grundförordning färdigställd i december. Nu följer detaljregleringar inom vissa områden, bland annat vilka verksamheter som ska räknas som klimatmässigt hållbara. Expertgruppen presenterade sitt slutförslag till kriterier i måndags. I december är det tänkt att den slutliga lagtexten ska läggas fram av EU-kommissionen i en delegerad akt. Denna kan bara röstas ner genom att antingen EU-parlamentet och ministerrådet lägger in ett veto, med två tredjedelars majoritet.

– Därutöver planeras också en miljömärkning att införas, EU Ecolabel for Financial Products. Enligt ursprungsplanen ska den delegerade akten för denna märkning läggas fram under hösten.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00