Svenska företag oroas över oviss brexit

FRIHANDEL. Att brexitförhandlingarna inte närmar sig en lösning oroar flera svenska företag.

Storbritanniens befolkning röstade i juni 2016 för att lämna EU-samarbetet. Än så länge har förhandlingarna inte resulterat i tydliga besked om vad som ska hända på handelsområdet efter att landet lämnat. Det är något som oroar svenska företag då flera exportberoende företag säljer till den brittiska marknaden.

Sex procent av skogsföretaget Stora Enso:s handel sker med Storbritannien. Företagets vd Karl-Henrik Sundström lyfte vid ett seminarium med EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström (L) just frågan om brexit och vikten av att förhandlingarna landar i en så bra situation som möjligt för båda parter.

– Det är viktigt att brexitförhandlingen sker så att det blir minsta möjliga skada, sade han.

Sundström tycker att dialogen mellan Storbritannien och EU går åt rätt håll men att den också måste få ta tid.

– Det viktiga är att England får tid att bygga upp kompetens. Tullklareringskompetens och tullokaler som inte finns i dag, sade han.

Svensk Handel också bekymrade

Karin Johansson, vd på Svensk Handel, deltog också vid seminariet. Hon delar Karl-Henrik Sundströms oro. För medlemmarna i hennes organisation är Storbritannien en oerhört viktig marknad. Inte bara som exportland.

– Våra handelsföretag omsätter ungefär 30 miljarder kronor på den brittiska marknaden. 300-400 svenska företag har butiker i Storbritannien. Det finns en genuin oro, sade hon.

En stor del av ansvaret på att förhandlingarna om utträdet inte kommit längre ligger på britterna, menar Cecilia Malmström.

– Det är inte kommissionen som är ovillig. Vi kan inte börja förhandla ett avtal förrän vi vet vilken position de har. De har fortfarande inte landat i det själva. De var beklämmande dåligt förberedda för att ja-sidan skulle vinna, sade hon.

”Lose-lose-situation”

De praktiska problemen och tullfrågorna kommer att påverka affärerna för svenska företag, menar Karl-Henrik Sundström.

– Det blir dyrare att göra affärer och det slår på tillväxten i England vilket kommer påverka efterfrågan, sade han.

Det i sin tur kommer påverka de kvarvarande EU-ländernas tillväxt tror Sundström.

– För mig är det här en "lose-lose-situation".

Cecilia Malmström höll med om att situationen är bekymmersam. Men lyfte att det är britterna själva som valt att lämna EU och därmed också den inre marknaden.

– Då blir det inte friktionsfritt. Inget avtal i världen kan göra det friktionsfritt, sade hon.

Forrige artikel Sverige backar EU-position om glyfosat Sverige backar EU-position om glyfosat Næste artikel EU skruvar åt tumskruvarna på Amazon och Apple EU skruvar åt tumskruvarna på Amazon och Apple