Samarbete mellan EU-Nato har blivit norm

INTERNATIONELLT. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnar EU:s ökade satsningar på försvaret och att man jobbar allt tätare med försvarsalliansen. Enligt Stoltenberg är samarbete nu mer regel än undantag.

<div>Jens Stoltenberg</div>
Jens Stoltenberg
Foto: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.
Andreas Liljeheden

EU och försvarsalliansen Nato antog i juli förra året en gemensam deklaration. I slutet av förra året tog parterna även fram 42 konkreta åtgärder där man skulle jobba mer tillsammans, bland annat genom gemensamma operationer, forskning inom försvaret och åtgärder för att bekämpa cyberhot.

– Vi gör verkligen framsteg. Vi har förändrat en kultur. Samarbete mellan EU och Nato har blivit normen. Tidigare var det bara i undantagsfall, sa Jens Stoltenberg på ett möte i EU-parlamentet på onsdagen.

Kompletterar varandra

Generalsekreteraren argumenterade att gemensamma hot, till exempel från Ryssland och terrorister, gör att man måste jobba mer tillsammans. Och att EU och Nato kan komplettera varandra.

– EU har ekonomiska och diplomatiska verktyg som Nato inte har. Samtidigt kan inte EU bära ansvaret för det kollektiva försvaret på samma sätt som Nato. När Storbritannien lämnar EU kommer 80 procent av Natos medel komma från icke-EU-länder.

Brexit påverkar 

I och med Brexit har också frågan om försvarssamarbete inom EU blivit mer aktuell. När Storbritannien lämnar försvinner en militär stormakt från unionen men också en bromskloss som tidigare hindrat den typen av samarbete. Det är en utveckling som Stoltenberg välkomnar.

– Ett starkare europeiskt försvar är bra för Europa och det är bra för Nato. Så länge som det EU gör kompletterar och inte tävlar med Nato.

Helt åt skogen

Jens Stoltenberg tog upp alliansens stöd till EU:s operation Sophia vilken ska motarbeta människosmugglingen över Medelhavet som ett exempel på det allt tätare samarbetet. Bodil Valero (MP) menar att Nato inte har där att göra.

– Det är helt åt skogen. Det är bättre att man renodlar uppgifterna. På Medelhavet behöver vi livräddning. Vi behöver inte mota iväg flyktingar vilket det hela handlar om, säger hon till Altinget.

Som EU-parlamentariker är det dock lite som Bodil Valero kan göra åt saken. Även om försvar har kommit upp på EU:s agenda i samband med Brexit så är det främst en fråga för medlemsländerna, inte för Europaparlamentet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00