Debatt

S: Prioritera enigheten i EU för Ukrainas skull, regeringen

Som ordförande i EU måste den svenska regeringen prioritera EU:s enighet och ledarskapet måste vara tydligt. EU måste fortsatt stå samman i sitt stöd för Ukraina, skriver Heléne Fritzon, delegationsledare för S i Europaparlamentet.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Europaparlamentet nyligen var hans budskap tydligt: Vi försvarar Ukraina tillsammans med er. Var och en gör skillnad för en seger i detta historiska krig. Vi behöver allt stöd, tack!, skriver Heléne Fritzon (S).
När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Europaparlamentet nyligen var hans budskap tydligt: Vi försvarar Ukraina tillsammans med er. Var och en gör skillnad för en seger i detta historiska krig. Vi behöver allt stöd, tack!, skriver Heléne Fritzon (S).Foto: Petros Giannakouris/AP/TT
Heléne Fritzon
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På fredag är det en årsdag som ingen av oss ville uppleva. 24 februari 2022 skrevs in i historieböckerna efter Rysslands vidriga invasion av Ukraina. Ett år av krig, hem som blivit till ruiner och liv som har slocknat. EU har stått enade i hårda sanktioner mot Ryssland och stöd till det ukrainska folket. Nu får EU inte tappa den enigheten. Det är ett ansvar som vilar tungt på den svenska regeringen som ordförandeland i EU.

Redan dagen efter invasionen kastades EU:s dagordning om. De kraftfulla sanktionspaketen mot Ryssland har avlöst varandra. Ukraina har stöttats ekonomiskt, militärt, humanitärt samt har påbörjat sin resa mot ett EU-medlemskap.

Ryssland har länge försökt splittra EU. När det väl var skarpt läge visade sig dock EU stå mer enat än någonsin. Det var ett nödvändigt styrkebesked. Sverige som ordförandeland i EU bär ett tungt ansvar i att behålla den enigheten. Den svenska regeringen måste axla uppdraget och visa på ett tydligt ledarskap.

Oroande för den globala säkerheten

Än ser vi inget slut på kriget. Det finns en djup oro att kriget kommer att bli allt mer förödande. I veckan meddelade Rysslands president Vladimir Putin att landet kommer att pausa avtalet om nedrustning av kärnvapen. Det är på riktigt oroande för den globala säkerheten. Putin har hittills visat att han inte backar från att intensifiera kriget. Veckans besked pekar på ett reellt hot.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Europaparlamentet nyligen var hans budskap tydligt: Vi försvarar Ukraina tillsammans med er. Var och en gör skillnad för en seger i detta historiska krig. Vi behöver allt stöd, tack!

Krigets baksidor är många. I spåren av kriget i Ukraina har Europa blivit smärtsamt medvetna om kostnaderna för att vara beroende av Putins smutsiga fossilenergi. Situationen kräver att EU ökar takten i klimatomställningen. Energikrisen kan bara lösas långsiktigt genom att EU blir självförsörjande på energi genom smarta och klimatvänliga lösningar.

I krig och kriser drabbas kvinnor och barn fruktansvärt hårt

Rysslands krig mot Ukraina är ett brutalt krig mot Ukrainas barn. Det är ett krig de inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt. Deras hem blir ruiner, familjer splittras och lekplatser, skolor och sjukhus bombas. Därför var det ett viktigt steg när Europaparlamentet med stor majoritet röstade ja till mitt förslag om ett särskilt Barnpaket om skydd av barn och ungdomar som flyr kriget i Ukraina.

Prioritera enigheten, Kristersson

I krig och kriser drabbas kvinnor och barn fruktansvärt hårt. Skrämmande vittnesmål om sexuellt våld och våldtäkter kommer från kvinnor som flyr från Putins krig. Kvinnor vägras göra abort och har inte tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa. Dessutom är riskerna för människohandel stora. Dagligen kränks kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Därför är det viktigt att vi har både ett jämställdhets- och ett barnperspektiv i allt som EU gör kopplat till kriget i Ukraina.

Det viktigaste EU kan göra för att motverka krigets baksidor är att fortsatt stå enade i sitt stöd till Ukraina och det ukrainska folket. Putins förhoppningar om ett splittrat Europa har ännu inte gått i uppfyllelse. Om enigheten faller vore det djupt olyckligt för Ukraina och Europa. Som ordförande i EU måste den svenska regeringen prioritera EU:s enighet och ledarskapet måste vara tydligt. EU måste fortsatt stå samman i sitt stöd för Ukraina. Allt annat är otänkbart.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Vladimir Putin

President, Ryssland
jurist (Sankt Petersburgs Statsuniversitet)

Volodymyr Zelenskyj

Ukrainas president
Juridik och ekonomi (Kryvyy Rih Economic Institute)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00