S har spikat EU-lista – nuvarande parlamentariker långt ned

EU-VAL. LO, regionråd, SSU och studentförbund med flera går före. Den sittande EU-parlamentarikern Aleksander Gabelic kommer först på plats 16.

Socialdemokraterna har spikat sin lista till Europaparlamentsvalet. Oavsett valresultat kommer det att bli stora förändringar i personuppsättningen för partiet. 

Tre av de nuvarande europaparlamentarikerna Marita Ulvskog, Anna Hedh och Olle Ludvigsson ställer inte upp för omval. Jytte Guteland har med sin tredjeplats på listan goda chanser till en fortsättning. Knepigare ser det ut för Aleksander Gabelic som kommer först på plats 16 och därmed får lita till personkryss för en fortsättning. 

Toppnamnen

Toppar listan gör tidigare migrationsministern Heléne Fritzon, något som varit känt sen tidigare.

Läs också: Minister vill lämna regeringen för Bryssel

I dag har S fem parlamentariker. Skulle resultatet bli det samma i vår skulle Fritzon få sällskap till Bryssel av LO:s kandidat Johan Danielsson, Jytte Guteland, regionrådet Erik Bergkvist och Evin Incir, biträdande internationell sekreterare (med reservation för eventuella personröster).

SSU:s kandidat kommer först på plats 8 och studentförbundets kandidat först på plats 11.

Forrige artikel Regeringen körs över i klimatpolitiken Regeringen körs över i klimatpolitiken Næste artikel Kritik mot flera länder blir varningsflagga för Sverige Kritik mot flera länder blir varningsflagga för Sverige