S har spikat EU-lista – nuvarande parlamentariker långt ned

EU-VAL. LO, regionråd, SSU och studentförbund med flera går före. Den sittande EU-parlamentarikern Aleksander Gabelic kommer först på plats 16.

Socialdemokraterna har spikat sin lista till Europaparlamentsvalet. Oavsett valresultat kommer det att bli stora förändringar i personuppsättningen för partiet. 

Tre av de nuvarande europaparlamentarikerna Marita Ulvskog, Anna Hedh och Olle Ludvigsson ställer inte upp för omval. Jytte Guteland har med sin tredjeplats på listan goda chanser till en fortsättning. Knepigare ser det ut för Aleksander Gabelic som kommer först på plats 16 och därmed får lita till personkryss för en fortsättning. 

Toppnamnen

Toppar listan gör tidigare migrationsministern Heléne Fritzon, något som varit känt sen tidigare.

Läs också: Minister vill lämna regeringen för Bryssel

I dag har S fem parlamentariker. Skulle resultatet bli det samma i vår skulle Fritzon få sällskap till Bryssel av LO:s kandidat Johan Danielsson, Jytte Guteland, regionrådet Erik Bergkvist och Evin Incir, biträdande internationell sekreterare (med reservation för eventuella personröster).

SSU:s kandidat kommer först på plats 8 och studentförbundets kandidat först på plats 11.

Tema: Europaparlamentsvalet 2019

Forrige artikel Regeringen körs över i klimatpolitiken Regeringen körs över i klimatpolitiken Næste artikel Kritik mot flera länder blir varningsflagga för Sverige Kritik mot flera länder blir varningsflagga för Sverige
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.