Regeringen vill sikta brett i taxonomiförhandlingar

KLIMAT. Har EU-kommissionen gått längre än vad den borde i regelverket för vilka verksamheter som ska räknas som hållbara? Det är ett av de spår som regeringen vill driva i de fortsatta taxonomiförhandlingarna i Bryssel, enligt det underlag som Altinget har tagit del av. 

Efter kallelse från finansutskottets ordförande Rickard Nordin (C) är det i dag dags för Per Bolund att lägga fram regeringens fortsatta linje i taxonomifrågan.<br>
Efter kallelse från finansutskottets ordförande Rickard Nordin (C) är det i dag dags för Per Bolund att lägga fram regeringens fortsatta linje i taxonomifrågan.
Foto: MP
Jacob Hederos

Under tisdagen ska finansmarknadsminister Per Bolund (MP) presentera regeringens föreslagna inspel till utkastet på taxonomiregler för riksdagens finansutskott.

Enligt underlaget som utskottet fått inför mötet och Altinget har tagit del

Dokumentation

Tar sikte på 2050-målet

Målet är att taxonomin ska identifiera de ekonomiska verksamheter som ska finnas kvar i ett nollutsläppssamhälle efter 2050, för att därigenom göra det tydligare för finansiella aktörer vart investeringar bör riktas. 

Från och med 1 januari 2022 ska alla finansiella aktörer följa taxonomins klimatregler när de redovisar innehållet i sina produkter. Alla bolag med fler än 500 anställda ska även redovisa omsättning, kapitalinvesterinar och operativa kostnader utifrån taxonomin. För resterande mål gäller kraven från 1 januari 2023.

Läs mer om taxonomin: 


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00