Om  
Ulf Kristersson
Jessika Roswall

Regeringen vill ansvarsutkräva krigsbrotten i Ukraina

En databas för bevisning om krigsbrott är ett viktigt verktyg för det nya internationella centrum som placeras i Haag för att utreda ryska krigsförbrytelser i Ukraina, menar statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall (M). 

Sanna Rayman

Ett internationellt centrum ska inrättas i Haag i syfte att samordna det juridiska arbetet med att utreda möjliga krigsbrott som begås under Rysslands krig i Ukraina. Detta har EU:s medlemsländer enats om och på DN Debatt skriver statsminister Ulf Kristersson och EU-minister Jessika Roswall att centret (ICPA) kommer att bli operativt under det svenska ordförandeskapet.  

Ministrarna skriver vidare att: 

”ICPA kommer att inrymmas vid EU:s byrå för straffrättsligt samarbete (Eurojust) och därmed stötta både Ukrainas och EU-ländernas utredningar, inklusive det arbete som utförs av svenska poliser och åklagare. Den bevisning som samlas in kommer även att kunna läggas in i Eurojusts nya databas för bevisning om internationella brott. Detta kommer att vara viktiga verktyg i kampen för att utkräva ansvar för de brott som begås i Ukraina.”

Ny databas

Databasen i fråga förväntas vara fullt fungerande till sommaren och Eurojusts ordförande Ladislav Hamran, säger till TT att databasen kommer att ”fullständigt förändra möjligheten att åtala internationella brott”. TT skriver vidare att det enligt Kievs representant i samma myndighet finns insamlad information om över 71 000 misstänkta krigsbrott. 

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jessika Roswall

EU-minister (M)
jur. kand. (Uppsala uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00