Politiska påtryckningar inför 1,5-gradsrapport

IPCC. Rapporterna om ett hårt politiskt tryck på forskarna inför släppet av IPCC:s 1,5-gradersrapport avfärdas av svenska delegater på plats.
– Det går inte att klubba igenom något som inte backas upp av vetenskapen, säger professor Markku Rummukainen.

Hoesung Lee,
ordförande för IPCC, beskrev träffen i Sydkorea som "ett av de viktigaste mötena i IPCC:s historia"
Hoesung Lee, ordförande för IPCC, beskrev träffen i Sydkorea som "ett av de viktigaste mötena i IPCC:s historia"Foto: IPCC
Jacob Hederos

FN:s klimatpanel IPCC samlas denna vecka i Incheon, Sydkorea, för att slutföra arbetet av ”sammanfattningen för beslutsfattare” som bland annat ska ge råd om hur temperaturhöjningen ska kunna hållas under 1,5 grader.

Forskarna bakom rapporten har dock sällskap på plats, i form av tjänstemän från regeringar runt om på jorden. Tillsammans ska de rad-för-rad gå igenom sammanfattningen och överväga de många kommentarer som har kommit in, med bland annat förslag på ändringar och omformuleringar.

Läckor väcker frågetecken

Det är inte en helt enkel process, särskilt som det är gott om politiska inspel. Under veckan har bland annat Business Standard och Climate Home News rapporterat om innehållet i USA:s kommentarer, och där återkommer flera punkter som känns igen från Trumpadministrationens politik.

I utkastet så kritiseras forskarna bland annat för att ha spelat ner storleken på utmaningarna som behöver övervinnas för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Samtidigt riktas också kritik mot att inte tillräckligt ha lyft fram vikten av att satsa på tekniker för koldioxidinsamling och lagring (CCS) samt kärnkraft, vilket är hjärtefrågor hos USA:s politiska ledning, för att nå målet.

Läs mer: Svårigheter när EU ska fånga in utsläppen

Men utkastet innehåller också kritik mot vetenskapen bakom rapporten. Bland annat sägs det att tidigare prognoser för uppvärmningen har överskattat uppvärmningen. Grunden för detta påstående dementeras dock av forskarna, som Climate Home News har talat med på plats.

Har tidigare genomförts framgångsrikt

Hittills har vi ändå inte kommit på något oöverstigligt här i Incheon.

Markku Rummukainen
SMHI och Lunds universitet

Huruvida USA, eller någon av de andra regeringsrepresentanterna på plats, får gehör för sina inlagor kvarstår att se. IPCC har under veckan kraftigt dementerat påståendena om att detta skulle kunna ske. En tjänsteman som var med när 2014-års rapport togs fram, säger dock till Altinget att detta skett vid åtminstone ett tillfälle.

– Då ville vissa parter stryka ett parti som pekade på att man kunde se ett samband mellan ökad ekonomisk tillväxt och ökade utsläpp. De fick gehör. Men den informationen framgår fortsatt i den mer omfattande underlagsrapporten, den kunde de inte röra, säger tjänstemannen och fortsätter:

– Trots detta fall, så skulle jag ändå säga att det är väldigt svårt att få igenom något som inte forskarna står bakom. Risken är annars stor för att man hängs ut för att ha försökt att påverka vetenskapen. Sammantaget är det ändå så att IPCC:s rapporter är världens bäst sammanfattande underlag vi har för beslutsfattning.

Snack bakom kulisserna

Men det har gjorts förberedelser för att undvika liknade resultat som år 2014. Inom EU har det bland annat pågått interna överläggningar om vilka personer som ska skickas till Incheon, för att ”försvara forskarnas rekommendationer” från politiska inspel från annat håll. Å ena sidan vill man dock undvika att politisera processen ytterligare genom att skicka alltför många som också är inblandade i de politiska förhandlingarna, men å andra sidan behövs det erfarenhet på plats för att bemöta befarade ”attacker” mot de föreslagna slutsatserna.

– Det finns en risk annars att exempelvis en forskare, som förvisso kan det vetenskapliga underlaget bra, kan sakna erfarenheten av den politiska dynamiken från klimatförhandlingarna, säger tjänstemannen.

Från svensk sida har man valt att inte skicka någon från den centrala delarna av de politiska klimatförhandlingarna, även om representanterna från SMHI också har mycket erfarenhet på området. Istället har bland annat EU-kommissionen skickat tunga tjänstemän.

Hittills "inget oöverstigligt" på mötet

Klimatologiforskaren Markku Rummukainen vid Lunds universitet, som är en av personerna på plats i Sydkorea från SMHI:s delegation, skriver till Altinget att det hittills har gått lugnt till i slutförandet.

– Visst är länder måna om det som är viktigt för dem. Hittills har vi ändå inte kommit på något oöverstigligt här i Incheon. Vi får se hur det utvecklas.

Det är dock konsensus som gäller för att fatta beslut, så det finns en risk att representanter från vissa länder kan försöka obstruera arbetet. Det är dock inte möjligt att blockera slutförandet, fortsätter Markku Rummukainen, utan avvikande åsikter behöver endast ”förklaras, och utifall det begärs, noteras”.

– Det går inte att klubba genom något som inte backas upp av vetenskapen.

Läs mer: Höjda klimatbud på EU-nivå kan påverkas av IPCC-rapporten  

Uppdatering: Läs mer om utfallet i IPCC-rapporten här

Dokumentation

Här är hållpunkterna höstens klimatsamtal

  • Den 4-9 september samlades diplomaterna i FN:s klimatorgan UNFCCC i Bangkok för att fortsätta skissandet på regelboken för Parisöverenskommelsen, som är tänkt att fastställas på COP24 i december. Läs mer här.
  • Den 9 oktober samlas EU:s miljöministrar för att sätta ramarna för EU:s förhandlingsposition under FN:s klimatförhandlingar i Katowice, Polen.
  • Den 18 oktober så finns det ett tryck på att EU:s statschefer att ta upp frågan om nya klimatmålsättningar under det Europeiska rådet. Här kan både målen för år 2030 och år 2050 vara aktuella.
  • I november månad planerar EU-kommissionen att lägga fram sitt förslag på den strategi som bland annat ska sätta upp ett EU-mål för hur mycket utsläppen ska dras ner till år 2050. Nivån som cirkulerats är ”netto-noll”, men frågan är då bland annat hur mycket internationella klimatinsatser ska ta upp i ekvationen. För svensk del så är det som mest 15 procent som gäller för det nationella netto-noll-målet år 2045.
  • Den 3-14 december hålls FN:s klimatförhandlingar COP24 i Katowice. Här är det tänkt att ”djävulen i detaljerna” för hur Parisöverenskommelsen ska uppnås slutligen ska sättas på pränt.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00