Osäkerhet när EU väntar på brittisk sorti

ANALYS. Resultatet var tydligt. Men följderna av att Storbritannien röstat för att lämna EU är höljda i dunkel. Ingen kan säga hur EU och britternas framtida relation ska se ut. Alla väntar på det formella avskedet.

När EU:s ledare samlas i Bryssel under tisdagen är det den brittiska folkomröstningen som kommer att dominera. 52 procent av britterna röstade för ett utträde, men det är ett delat kungadöme där majoriteten i Skottland och på Nordirland ville vara kvar i EU.

Under toppmötet, som avslutas på onsdagen, kommer 27 EU-länder att göra ett uttalande där de säger att de respekterar det brittiska folkets vilja, även om de beklagar resultatet, och att det viktiga är att hålla ihop EU-27. Uttalandet lär också innehålla en önskan att britterna blir kvar som en nära partner och att utträdesförhandlingarna mellan EU och Storbritanniens startar så snart som möjligt. Mer än så kan EU inte göra nu.

Innan några samtal om EU:s och Storbritanniens framtida förhållande överhuvudtaget kan starta måste den brittiska regeringen anmäla sin avsikt att lämna EU. Det sker till Europeiska rådet. Först därefter kan EU förhandlingar inledas, villkoren för utträdet läggas fast och klockan börja ticka för den brittiska sortin som sker inom två år. Den tidsfristen kan dock förlängas om rådet är enigt.

Login