Nord Stream 2 splittrar EU

GAS. En ekonomisk lönsam affär eller ett säkerhetspolitiskt hot? Den ryska gasen i Nord Stream 2 delar EU-länderna.

Foto: European Parliament
Andreas Liljeheden

De planerade gasledningarna i Nord Stream 2 som ska leverera gas från Ryssland till Tyskland via Östersjön delar unionen i två läger. Vissa, med Tyskland i spetsen, pekar på de ekonomiska fördelarna och de lobbar för att projektet ska bli av och tas i bruk 2019. Andra medlemsländer, framförallt i det forna Östblocket, ser det hela som en stor säkerhetsrisk.

– Redan idag splittrar Nord Stream 2 Europa och denna spricka mellan medlemsländerna gör EU svagare, säger Agata Łoskot-Strachota, som forskar kring EU:s gasmarknad och energipolitik på OSW (Centrum för östeuropeiska studier) i Warszawa.

Frågan har blivit särskilt känslig i och med Rysslands annektering av Krim. Med Nord Stream 2 skulle Ryssland kunna leverera gas till Europa utan att gå via Ukraina, vilket radikalt skulle minska landets möjligheter att sätta press på regeringen i Moskva.

Politiskt verktyg för Putin

När experter diskuterade frågan i EU-parlamentets utrikesutskott på tisdagen var den gängse bilden att Ryssland utan tvekan kommer använda gasledningarna för att påverka EU politiskt.

– Tyskland har haft ledarrollen när det gäller EU:s politik gentemot Ryssland. Kreml kommer föröka sätta press på Tyskland för att lätta på EU:s sanktioner och för att nå andra politiska mål, säger Sijbren de Jong, analytiker på Centret för strategiska studier (HCSS) i Haag.

Sijbren de Jong tar Ungern som ett färskt exempel på hur Ryssland kan sätta press på EU-länderna. När Ukrainas regering meddelade att den skulle sluta köpa gas av ryska Gazprom, som ska bygga Nord Stream 2, levererade Ungern, Polen och Slovakien gas till landet istället. Efter påtryckning från Moskva stoppade Ungern gasflödet till Ukraina.

Zigmantas Balčytis, socialdemokratisk EU-parlamentariker från Litauen, tar upp ett annat exempel från tiden då hemlandet byggde upp en egen energikapacitet.

– Under sex år betalade vi 30 procent högre priser än andra helt enkelt för att Ryssland ville straffa oss, säger Balčytis.

Går emot EU:s egna policy

Andra kritiker menar att Nord Stream 2 går stick i stäv med de EU:s interna mål. Tanken är att man ska skapa en energiunion med minskat beroende av extern energikällor och större grad av självförsörjning.

– Det här projektet går verkligen emot grundtanken att EU ska bli mer oberoende och ökad energisäkerhet, säger Rebecca Harms, tysk europaparlamentariker från den gröna gruppen.

EU-kommissionären som ansvarar för energiunionen, slovaken Maroš Šefčovič, har tidigare sagt att Nord Stream 2 inte ligger i linje med de mål man siktar på att uppnå. Men man har från kommissionens sida inte hittat någon laglig grund för att stoppa projektet.

Šefčovič har dock försäkrat att ledningarna, om de byggs, kommer lyda under EU:s lagar.

Andreas Goldthau, professor på Royal Holloway Universitet i London som var en av experterna som diskuterade frågan i EU-parlamentet, är inte helt säker på det.

– Nord Stream 2 är en offshore ledning och de lyder normalt inte under EU-lag. De lyder oftast under FN:s havsrättskonvention, säger han.

Dokumentation

Nord Stream 2

  • Nord Stream 2 är nya gasledningar som planeras att byggas mellan Ryssland och Tyskland via Östersjön
  • Det uppges kunna fördubbla leveranserna av rysk gas till 110 miljarder kubikmeter
  • Projektet leds av Gazprom där ryska staten är majoritetsägare
  • Flera EU-länder i det forna Östblocket ser säkerhetsrisker och är emot projektet
  • Kritiker menar också att Nord Stream 2 strider mot EU:s målsättning att göra unionen mer självförsörjande och mindre beroende av externa energikällor


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00