Nord Stream 2 ska följa EU-reglerna

ENERGI. Gasen i rörledningar som Nord Stream 2 bör behandlas som alla andra varor som importeras till EU. Europaparlamentet gör sig redo att lägga press på medlemsstaterna för att skärpa godkännandekraven för en rysk gasledning.

Kasper Kaasgaard

Att gasledningar i EU ska följa EU:s regler kan låta som en självklarhet. Men så är det inte när ledningarna kommer från tredje land. Ett allt annat än slumpmässigt exempel på det här är Ryssland och Nord Stream 2. Just den gasledningen har satt i gång jobbet med att uppdatera EU:s gasdirektiv.

På onsdagen röstade Europaparlamentets industriutskott, Itre, för att reglera alla gasledningar.

– Det är för att få mer likvärdiga villkor. Precis som att man på andra marknader behöver uppfylla EU:s villkor så måste det även gälla energin, säger svenske EU-parlamentsledamoten Fredrick Federley (C) till TT efter onsdagens omröstning i industriutskottet.

"Stort steg framåt"

Danska EU-parlamentarikern Morten Helveg Petersen (Radikale venstre) säger att det är ett stort steg framåt. Han har förhandlat för den liberala gruppen i parlamentet. Om utskottets beslut överlever förhandlingarna med medlemsländerna kommer Nord Stream 2 och andra gasledningar att vara tvungna att leva upp till regler om transparens, tillgång för tredje part och så kallad ”unbundling”.

– Vi har gått från ett läge där ryssarna har kunnat diktera spelreglerna till att reglerna nu är de vi känner till sedan tidigare, och som gäller i Europa i dag, säger Morten Helveg Petersen till Altinget.dk.

Unbundling betyder att det inte får vara samma företag – tänk Gazprom – som distribuerar gasen och kontrollerar gasledningarna. Det kan ske antingen genom en uppdelning av ägarförhållandena eller genom att ha en oberoende distributör eller oberoende systemoperatör.

 

"Samma regler för alla"

Ordföranden för Itre-utskottet, polske Jerzy Buzek, sitter i den konservativa gruppen i Europaparlamentet. Han ser också enhetliga regler som ett vapen mot tveksamma intentioner utifrån.

– Det här regelverket är inte riktat mot ett särskilt projekt eller mot en särskild spelare på marknaden. Från och med nu kommer reglerna att vara samma för alla. De som följer dem behöver inte vara oroliga, utan kan dra fördel av långsiktiga investeringar och förutsägbarhet, säger han i ett pressmeddelande.

Fyra rader längre ner i samma pressmeddelande står det dock att Nord Stream 2 är konstruerat för att destabilisera EU:s partnerskap med östländer såväl som med demokratier i väst.

Svåra förhandlingar att vänta

Utskottets beslut ska enligt planen upphöjas till att gälla hela parlamentet, när de samlas i Strasbourg i april. Här blir den stora frågan om de tyska ledamöterna kommer att sätta käppar i hjulet för planerna.

Men det tror Morten Helveg Petersen inte att de lyckas med. Förslaget antogs nämligen med övertygande 41 röster för och 13 emot, medan 9 ledamöter avstod från att rösta. En annan sak är de efterföljande trialogförhandlingarna, där parlamentet ska få EU:s regeringschefer att gå med på förslaget.

När förhandlingarna med Europeiska rådet kommer igång är inte klart, men det blir under alla omständigheter bli först efter plenarsammanträdet i Strasbourg 16-19 april.

 

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00