Missnöje med miljöambitionerna i jordbruksförhandlingarna

CAP. EU-lagstiftarnas förslag för hur den framtida jordbruksstödpolitiken ska se ut möter hårt motstånd från miljöorganisationerna. LRF hoppas å sin sida på en möjlighet till förbättringar i slutsamtalen.

Svårsmälta linjer, men det finns favoriter. <br>
Svårsmälta linjer, men det finns favoriter.
Foto: Frank Molter © European Union , 2017
Jacob Hederos
Frågan om djurvälfärdsinsatsers plats i nya miljöersättningen delar svenska intressen
Frågan om djurvälfärdsinsatsers plats i nya miljöersättningen delar svenska intressen
Foto: Johan Nilsson / TT

Tongångarna från de europeiska miljöorganisationerna var inte nådiga när detaljerna rullade ut om de positioner som EU:s lagstiftare – rådet och parlamentet – går in in i slutsamtalen med.

Dokumentation

Andra ståndpunkter från WWF

”Vad gäller kompensationsstödet, det stöd som går till regioner med svåra odlingsförhållanden, är kommissionens förslag tveklöst bäst, eftersom man inte godkänner det som ett miljö- och klimatstöd. Kompensationsstödet är ett produktionsstöd och inte ett miljö- och klimatstöd. Det är en viktig fråga eftersom vissa länder har stor andel av budgeten som kompensationsstöd och det blir väldigt lätt att nå upp till miljö- och klimatmålet om man får tillgodoräkna sig det som ett miljö- och klimatstöd.”

”På ett par punkter har parlamentet faktiskt vässat Kommissionens ursprungsförslag, och det gäller grundvillkor 4 om skyddszoner och grundvillkor 8 om god växtföljd, så här är vi på parlamentets sida i den batalj som nu följer. Vad gäller skyddszoner så har man preciserat antal meter och lagt till förbud mot bekämpningsmedel och gödsel, vad gäller växtföljden har man lagt till ett krav på kvävefixerande baljväxter i växtföljden.”


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00