Missnöje med fiskeministrarnas kvotbeslut

KORTNYTT. Såväl fiskare som miljöorganisationer är bekymrade över fiskeministrarnas beslut om torskfisket i Östersjön.

Situationen för torsken i östra Östersjön är bekymmersam. Därför borde EU-ministrarna ha lyssnat på forskarna och beslutat om en större sänkning av fiskekvoten för år 2019. Det anser miljöorganisationerna – och får stöd från yrkesfiskarna.

– Kvoterna för torskfisket i östra Östersjön har under lång tid varit alldeles för höga vilket i hög grad bidragit till att torsken i dag befinner sig i kris. Nu har EU:s medlemsländer beslutat att kvoterna ska minska med 15 procent – men det är betydligt mindre än den 40 procentiga minskning som krävs enligt den vetenskapliga rådgivningen. Nu måste politikerna börja lyssna på forskarna för att rädda torsken, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.

Peter Ronelöv Olsson, ordförande för Sveriges Fiskares Producentorganisation och ordförande för Sveriges Fiskares Riksförbund, är inne på samma linje som Naturskyddsföreningen:

– Jag blir lite orolig, jag tycker inte att de har lyssnat tillräckligt på vetenskapen denna gången. Att sänka med bara 15 procent i östra beståndet är en för låg sänkning och att ta ut hela den höjningen på västra beståndet tycker jag också är lite vågat. Det kanske hade varit smartare att spara den lite, säger han till Ekot. 

LÄS OCKSÅ: "Östersjöns torskbestånd behöver långsiktiga åtgärder"

Enligt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) är dock fiskeministrarnas beslut helt i linje med EU:s gemensamma fiskeripolitik, även om han inte här helt nöjd med beslutet vad gäller östra Östersjöns torsk.

– Tyvärr kom vi inte helt i mål med torsk i östra Östersjön, men jag kommer fortsätta göra vad jag kan för att komma till rätta med den problematik och de utmaningar som vi har med det beståndet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

LÄS OCKSÅ: Föreslagen kvot för Östersjötorsk väcker frågor

Fiskeministrarnas beslut innebär bland annat minskade kvoter för fyra bestånd, inklusive östra beståndet av torsk. Samtidigt blir det stor ökning av kvoten för västra beståndet av torsk.

Forrige artikel Macron och Rutte formar liberal allians Næste artikel Ludvigsson och Ulvskog lämnar EU-parlamentet
Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

Von der Leyen ger inte upp om utsläppshandelspeng

MFF. EU-kommissionen gör omstart av flera planer på hur de ska dra in pengar till budgetkassan. Men mycket har hänt sedan Angela Merkel satte ner foten i protest mot utsläppshandelspengen i februari.