Medlemsländer kräver en ersättare till glyfosat

ROUNDUP. Beslutet att ge växtskyddsämnet godkänt i fem år till bör följas av en utfasning där ersättare också tas fram. Det anser flera kritiska EU-länder.

Jacob Hederos

Efter den omfattande striden som avgjordes strax innan årsskiftet så inleds nu nästa. Sex medlemsländer – Frankrike, Belgien, Luxemburg, Malta, Slovenien och Grekland – har skickat in en kravlista till EU-kommissionen på åtgärder som nu bör vidtas.

Utöver att ställa krav på att en studie tar fram alternativ till växtskyddsmedlet, så efterfrågar de sex ministrarna bland annat också att en ny studie av cancerrisken vid användningen av ämnet genomförs.

En majoritet röstade för fem års fortsatt tillstånd till det kontroversiella växtskyddsmedlet i slutet av november. Sverige välkomnade kompromissen och var ett av de länder som röstade för förslaget, men miljöminister Karolina Skog (MP) trycker också på att det är viktigt att lantbrukare tittar på alternativen.

Läs mer: ”Lantbrukare bör börja ställa om”

Det finns redan flera alternativ till glyfosatanvändning på marknaden, såväl mekaniska som kemiska. Förespråkare till en utfasning pekar också på att många av orsakerna till användningen av bekämpningsämnet går att begränsa, genom bland annat mer genomtänka odlingssystem. Lantbrukarnas riksförbunds expert anser att en utfasning allmänt skulle göra det svårare för lantbrukarna.

Läs mer: LRF:s Agneta Sundgren: Alternativen är dyrare 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00