Macron och Rutte formar liberal allians

KORTNYTT. Frankrikes president Emmanuel Macron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte har enats preliminärt om att Macrons rörelse En Marche ska ingå i den liberala parlamentsgruppen Alde. 

Den preliminära överenskommelsen har, enligt Politico, slutits mellan de liberala regeringscheferna, vars partier ingår i Alde. Överenskommelsen innebär att Macrons rörelse En Marche, inför nästa Europaparlamentsval, kommer att ingå i den liberala parlamentsgruppen Alde.

Alde skulle i sådant fall ledas av Nederländernas premiärminister Mark Rutte och Frankrikes president Emmanuel Macron.  

Mark Rutte är partiledare för Folkpartiet för Frihet och Demokrati (VVD) och Nederländernas premiärminister sedan hösten 2014. VVD är ett centralt parti i parlamentsgruppen. 

"Vi är beredda att gå framåt med Macron och En Marche för att forma den näst största kraften i Europaparlamentet", säger en anonym medarbetare till Rutte, uppger Politico

Forrige artikel Proryskt parti störst efter valet i Lettland Næste artikel Missnöje med fiskeministrarnas kvotbeslut Missnöje med fiskeministrarnas kvotbeslut
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.