Le Pen kan åtalas för inlägg på Twitter

BROTT. EU-parlamentet häver Marine Le Pens åtalsimmunitet. Den franska presidentkandidaten kan därmed åtalas på hemmaplan för kontroversiella twitterinlägg om terrororganisationen IS som kan ge fängelse och dryga böter.

Foto: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.
Andreas Liljeheden

Med stor majoritet röstade EU-parlamentet på torsdagen för att upphäva Marine Le Pens parlamentariska åtalsimmunitet. Anledning är flera kontroversiella twitterinlägg om Islamiska staten, IS, som EU-parlamentarikern och den franska presidentkandidaten gjorde 2015. Le Pen lade då ut bilder på den halshuggne amerikanska journalisten James Foley.

Beslutet från parlamentet öppnar upp för att franska åklagare kan komma att åtala henne för publicering av våldsamma bilder. En fällande dom kan ge fängelsestraff på upp till tre år och böter på 75 000 euro. Le Pen är redan i ekonomiskt trångmål och hon har tidigare krävts på 300 000 euro för att ha använt EU-pengar för att betala lön till en livvakt och en assistent som inte jobbade på EU-parlamentet utan var baserad i Frankrike.

”Självklart att fransk domstol ska gå vidare”

Max Andersson (MP), svensk ledamot i EU-parlamentets rättsliga utskott där man i ett första steg röstade för att dra tillbaka Le Pens åtalsimmunitet i tisdags, framhåller att EU-parlamentet inte ska agera domstol och döma i sakfrågan.

– EU-parlamentet är ju ingen domstol som dömer vad som är rätt eller fel. Men poängen med parlamentarisk immunitet är ju inte att EU-parlamentariker ska få frikort och bryta mot lagen. I det här fallet är det uppenbart att den franska domstolen ska få gå vidare med fallet, säger Max Andersson till Altinget i Bryssel.

Det är andra gången som EU-parlamentet häver Le Pens åtalsimmunitet. Första gången var 2013 efter att hon jämfört muslimska böner med den tyska ockupationen av Frankrike under andra världskriget. Den gången friades hon sedermera i domstol.

Marine Le Pen själv ser det hela som ett försök att störa hennes politiska kampanj. Trots de juridiska bataljerna leder hon opinionsmätningarna i Frankrike inför den första valomgången den 23 april. Dagens besked från EU-parlamentet och ett åtal väntas inte heller minska hennes väljarstöd nämnvärt.

Dokumentation

Marine Le Pen
48 år. Partiledare för högerextrema Nationella fronten, EU-parlamentariker och presidentkandidat.
Hon leder de franska opinionsmätningarna inför den första valomgången 23e april men väntas inte vinna den andra omgången den 7 maj.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00