Analys av 
Thomas Lauritzen

Kriget mot Ukraina har på många sätt förändrat Europa för alltid

Säkerhet, sanktioner, vapenköp, energi, statligt stöd, flyktingar, utvidgning och fördragsreformer: På bara ett år har Rysslands anfallskrig mot Ukraina startat en rad djupgående förändringar av EU. Förändringar som kommer att få konsekvenser långt in i framtiden.

De geopolitiska skiftena är stora och en växande uppfattning i Bryssel är att Ukraina blir en del av EU inom överskådlig framtid.
De geopolitiska skiftena är stora och en växande uppfattning i Bryssel är att Ukraina blir en del av EU inom överskådlig framtid.Foto: AP Photo/Olivier Matthys
Thomas Lauritzen

När tyskan Ursula von der Leyen som nytillträdd kommissionsordförande gav sitt team namnet ”den geopolitiska kommissionen” i december 2019 kunde hon omöjligt föreställa sig i vilken utsträckning hon skulle få rätt.

Drygt tre år senare har Europa rört sig igenom en historisk pandemi fram till det farligaste kriget på denna kontinent sedan andra världskriget. Ett krig där Ryssland har härjat i Ukraina i ett år nu, medan Europa och USA försöker hålla balansen mellan att ge massivt stöd till ukrainarna utan att själva gå i krig med ryssarna.

Nya reformer av EU:s ekonomiska regeluppsättningar, ramar för statliga stöd, industripolitik och energipolitiska investeringar lanseras blixtsnabbt – samtidigt som miljontals krigsflyktingar från Ukraina sätter den gemensamma asylpolitiken i ett nytt ljus. Kriget verkar också ha öppnat dörren för eventuella förhandlingar om att göra Ukraina till medlem i EU, vilket återstartar den vilande debatten om att reformera unionens beslutsregler i fördragen.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00