Kommissionens ålfiskeförbud får det att storma på Östersjön

FISKE. Den kommande veckan avgörs det. Men EU-kommissionens förslag om att införa ett ålfiskeförbud i Östersjön verkar få svårt att överleva.

Foto: Dirk Schumacher / Pixabay
Jacob Hederos

Beståndet av ål i europeiska vatten har länge varit akut hotat. Omkring 95 procent är borta och insatserna som hittills har satts in har inte varit tillräckliga. Under den kommande veckan kan dock en av de mer drastiska åtgärderna komma på plats. EU-kommissionen har nämligen föreslagit att det under nästa år ska införas ett ålfiskeförbud för yrkes- och fritidsfisket i Östersjön.

”Idiotiska argument emot”
Men förslaget har mött hårt motstånd. Flera av medlemsländerna, bland annat Sverige, har ställt sig frågande till att det inte samtidigt lagts fram liknande förslag för hela EU. Kommissionen har avfärdat kritiken med att de alltid väntar på utfallet i Östersjön innan de presenterar förslagen för resterande EU-vatten.
På måndagen den 9 oktober samlas ansvariga ministrarna för att fastställa kvoterna. Nils Höglund på miljöorganisationen Coalition Clean Baltic har dock inte mycket hopp om att förbudet går igenom.

– Medlemsländerna runt Östersjön förefaller vara helt emot det och de verkar ha alla möjliga argument. De flesta riktar sig just mot processen, vilket är ett idiotiskt argument, vi börjar ju med kvoterna i Östersjön och har gjort så länge. Det är oerhört tragiskt att ålen ska behöva stå tillbaka på grund av teknikaliteter, säger han till Altinget.

Regeringens slutliga hållning fastställs hos EU-nämnden på fredag och ska diskuteras i miljö- och jordbruksutskottet på torsdag. Ålens framtid är en het potatis även där. Flera kommunalråd i de påverkade regionerna har vädjat till regeringen att rösta emot förslaget, och även inom departementen finns det enligt uppgift till Altinget frågetecken kring hur effektivt det uppfattas vara med ett förbud. I Sverige skulle det få konsekvenser för fritidsfiskare och 143 yrkesfiskare, men då förbudet endast skulle gälla i haven påverkas inte insjöfisket.

EU: Nationella åtgärder inte tillräckliga
Anledningen till att kommissionen lagt fram sitt förbudsförslag är att medlemsländernas arbete med att få ordning på bestånden haltat rejält. Ålen befinner sig ofta under delar av uppväxten i insjöar och vattendrag, vilket gör det till en nationell fråga vilka skyddsåtgärder som vidtas där. När EU-kommissionen granskat ländernas åtgärder så är det dock en nedslående läsning.

– Sverige har gjort en hel del och är inte sämst i klassen, till exempel har de stängt fritidsfisket och begränsat yrkesfisket, men det är tyvärr inte tillräckligt, fortsätter Nils Höglund.

Expertmyndigheten ICES, som lägger fram rekommendationer till fiskekvoterna i EU, har i flera år förordat att det ska ske minimal mänsklig påverkan på ålbestånden för att de ska kunna återhämta sig.

Fortsatt överfiske för torsken föreslås 
Under mötet på måndag kommer även fiskekvoterna för de andra bestånden i Östersjön att fastställas. Tidigare år har det framför allt varit debatt kring torskfisket, som även det påfrestar ett pressat bestånd. I år lär det inte bli ett undantag. Expertmyndigheten ICES:s linje, som ska ligga till grund för kommissionens förslag, är nämligen att kvoten för exempelvis västra Östersjön ska ligga på mellan 1376 och 3541 ton. Kommissionen svarade dock med att lägga ett förslag på 5597 ton.

Kommissionens höjning av experternas bud är möjligen en reaktion på förra årets resultat i ministerrådet. Då föreslog nämligen kommissionen att kvoterna skulle sänkas avsevärt för att få bestånden att återhämta sig, men det accepterade inte medlemsländerna som istället mångdubblerade kvoten i sitt beslut. 

"De skiter just nu fullständigt i det vi kommit överens om kring reglerna för Östersjön"

Linnea Engström (MP)

"De skiter fullständigt i vad vi kommit överens om"
Medlemsländernas tendens att tillåta fiske ovanför de rekommenderade nivåer har kritiserats, bland annat av fiskeriutskottet i EU-parlamentet. EU-parlamentet har inte makt att påverka kvoterna direkt, men utskottet tycker bland annat att ministerrådet inte följer alla regler kring de förvaltningsplaner av bestånden som lagstiftarna i Bryssel tillsammans enats kring. 
– De skiter just nu fullständigt i det vi kommit överens om kring reglerna för Östersjön, säger Linnea Engström, EU-parlamentariker (MP). Hon fortsätter:
– Det vi hoppas på nu är att vi i alla fall denna gång kan få till regler som gör att ministerrådet måste ta mer hänsyn till experternas råd när det kommer till förvaltningen av Nordsjön.

Dokumentation
  • Läs mer om kommissionens förslag till kvoter 2018 här
  • Här är expertmyndigheten ICES rådgivning för det Europeiska fisket. Klicka för att läsa mer om råden för ålbestånden och torsken i västra Östersjön. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00