Debatt

Island har rätt – verka för internationell lagstiftning mot ekocid, regeringen

Naturen känner inga nationsgränser och måste få ett starkt internationellt skydd under såväl krigs- som fredstid. Det skriver Pella Larsdotter Thiel, Pia Björstrand, Nina MacPherson, Kristin Vala Ragnarsdottir och Tova Lindqvist.

Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir driver frågan om ekocid internationellt. 
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir driver frågan om ekocid internationellt. Foto: Alastair Grant/AP Photo/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Pella Larsdotter Thiel
Representant för End Ecocide Sverige i Reykjavik och författare
Pia Björstrand
Advokat och ordförande End Ecocide Sverige
Nina Macpherson
Före detta chefsjurist och ordförande Ecocide Law Alliance
Kristin Vala Ragnarsdottir
Medgrundare Stöðvum vistmorð och professor hållbarhetsvetenskap, Islands universitet
Tova Lindqvist
Medgrundare och co-lead Youth for Ecocide Law

 

 

 

Europarådets högnivåmöte hölls för första gången på 18 år den 16–17 maj i Reykjavik i spåren av Rysslands invasion av Ukraina. Europarådet kallas ”Europas samvete” och är kontinentens äldsta multilaterala organisation, med fokus på främjande av demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Nu införlivas även miljön i detta arbete genom att placera rätten till en ren, hälsosam och hållbar miljö högt upp på dagordningen och genom att lyfta frågan om att införa storskalig miljöförstöring – ekocid – som ett nytt brott.

Kriget i Ukraina förstör miljön

Rådets parlamentariska församling antog i januari en resolution som uppmanar medlemsstaterna att skapa ett rättsligt ramverk för förbättrat miljöskydd i väpnade konflikter genom att bland annat ”uppdatera sin rättsliga arsenal för att kriminalisera och effektivt beivra ekocid och vidta konkreta åtgärder för att ändra Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen så att ekocid läggs till som ett nytt brott”.

Det är symboliskt att toppmötet sker just på Island som har världens äldsta parlament. Redan för tusen år sedan samlades islänningarna för att gemensamt läsa och tillämpa lagen. Principen om lagstyre innebär att alla människor och institutioner är ansvariga inför lagen, som ska tillämpas rättvist. Denna princip behöver stärkas på miljöområdet, när bristen på ansvarsutkrävande innebär att ekosystemen är hotade på global skala.

Behovet att införa en omsorgsplikt för naturen även under fredstid är akut.

Det isländska ordförandeskapet diskuterar aktivt ekocid internationellt, statsminister Katrín Jakobsdóttir har sagt att hon personligen tror att det är ”en tidsfråga innan detta blir den största frågan på människorättsarenan”. 

Även Ukraina driver frågan om att ställa ansvariga till svars för svåra miljöskador. President Zelenskyj har vid upprepade tillfällen refererat till den fruktansvärda miljöförstöring som den ryska invasionen åsamkar i ”Europas kornbod” som ekocid. I Ukrainas 10-punkts fredsplan ingår förebyggande av ekocid som en av punkterna.

Ekocid som brott bör dock inte vara tillämpligt enbart i krigstid. Behovet att införa en omsorgsplikt för naturen även under fredstid är akut. Inom EU diskuteras frågan som en del av revisionen av miljöbrottsdirektivet och i mars meddelade EU-parlamentet sitt stöd för att inkludera ekocid i direktivet. 

Följ Europarådets linje

Som det snabbt växande stödet för införandet av ekocidlag visar, börjar insikten om att hälsosamma ekosystem är en förutsättning för mänskliga rättigheter, fred och säkerhet att nå institutionell nivå. Naturen känner inga nationsgränser och måste få ett starkt internationellt skydd under såväl krigs- som fredstid. Lagskydd på internationell nivå är också en förutsättning för ett hållbart näringsliv.

Vi förutsätter att den svenska regeringen följer Europarådets, EU-parlamentets och Ukrainas linje och verkar med kraft för att så snart som möjligt införa ekocid som ett brott vid Internationella brottsmålsdomstolen, så att rättsliga principer kan gälla även på miljöområdet.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00