FI: Parlamentets avtal strider mot folkrätten

DEBATT. EU-parlamentets ledamöter godkände två handels- och fiskeavtal med Marocko och röstade därmed mot en dom från EU-domstolen. L:s ledamot, Jasenko Selimovic, röstade för det ena, skriver Jaime Gomez (FI).

Jaime Gomez (FI)
Kandidat till Europaparlamentet, utrikespolitisk talesperson

 

Flera av EU:s medlemsländer har en mörk historia av kolonialism och förtryck av andra länder och folk. Det är inte många årtionden sedan EU-länder utkämpade blodiga krig för att försvara sin rätt att exploatera och kontrollera afrikanska länder vars folk reste sig för rätten till självbestämmande. Med en sådan historia krävs kunskap, ödmjukhet och en vilja att bryta orättfärdiga koloniala mönster för att ta itu med sitt förflutna.

Röstar mot EU-domstolen

Mot den bakgrunden är det obegripligt att EU-parlamentet så sent som i januari och februari godkände två handels- och fiskeavtal med Marocko, där västsahariska produkter ingår. EU-parlamentets ledamöter röstade därmed mot EU-domstolen som slagit fast att västsahariska produkter inte kan ingå i avtal då Västsahara inte tillhör Marocko.

Systematiska kränkningar

Marocko ockuperar, i strid med internationell rätt, grannlandet Västsahara sedan 1975. Då drog sig den forna kolonialmakten Spanien tillbaka men istället för att säkerställa det västsahariska folkets rätt till självbestämmande, lämnade de över landet till Marocko.

Sedan dess har marockanska militären kontroll över Västsahara. En del av befolkningen lever sedan 44 år tillbaka som flyktingar i tältläger i grannlandet Algeriets öken, och en del lever under brutalt förtryck i det ockuperade landet.

Oberoende journalister och observatörer tillåts inte verka i landet, men enligt till exempel Amnesty och Human rights watch sker systematiska kränkningar av västsahariernas mänskliga rättigheter.

Parlamentet bryter mot folkrätt

EU-domstolens dom slår fast att det strider mot folkrätten att handla med naturresurser från ett ockuperat land, om inte folkets intressen tillvaratagits, vilket inte skett i Västsahara. Tvärtom protesterar västsaharier när deras naturresurser stjäls av ockupationsmakten.

Det är fullständigt häpnadsväckande att en majoritet EU-parlamentariker väljer att bryta mot folkrätten och bidra till förtryck och kolonialism på detta sätt.

Röstade för

Låt oss tala klarspråk. Liberalernas ledamot, Jasenko Selimovic, röstade för fiske-avtalet. Han röstade alltså för att i strid med folkrätten stjäla västsahariernas fisk. Moderaternas ledamöter lade ner sina röster. De kan uppenbarligen inte riktigt bestämma sig för om folkrätten är bra eller dåligt.

Vi måste ha ett historiskt perspektiv på våra internationella relationer. EU-ländernas koloniala arv är tungt. För Feministiskt initiativ är en feministisk utrikespolitik antikolonial och kompromissar inte med mänskliga rättigheter. Det är dags att erkänna Västsahara och stå upp för folkrätten.

Forrige artikel L: Få in Ukraina i den europeiska gemenskapen L: Få in Ukraina i den europeiska gemenskapen Næste artikel SD Stockholm: Förvånande att M accepterar orimliga kostnader SD Stockholm: Förvånande att M accepterar orimliga kostnader
  • Rapportera

    Mats Ekenger · Ersättare utrikespolitik Fi

    Västsahara

    Fi är först ut med klargörande om nykolonialismen och Västsahara. Bra! Vad tycker andra partier? Tystnad duger inte.