Debatt

Federley: Samarbete behövs för klimatet

DEBATT. Sverige har med sin ambitiösa klimatpolitik lyckats driva på EU. Men i EU måste man kompromissa och samarbeta annars får man ingenting, någonting som MP missar, skriver EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). 

Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) skriver att de största kliven framåt för att minska klimatutsläppen tar vi inte på hemmaplan utan genom att engagera oss på global nivå.
Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) skriver att de största kliven framåt för att minska klimatutsläppen tar vi inte på hemmaplan utan genom att engagera oss på global nivå.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Fredrick Federley (C)
Europaparlamentariker

Klimathotet är ett av de absolut största hoten vi står inför. I den senaste SOM-undersökningen som släpptes i slutet av april 2018 var förändringar i klimatet den största oron bland svenskar.

Klimatutsläppen är globala

I Sverige har vi, räknat per person, stora utsläpp. Vi måste därför självklart göra vårt yttersta för att minska utsläppen, men det är lätt att hamna fel om man blint tror att de största segrarna för klimatet görs på hemmaplan. Klimatutsläppen är globala. På grund av det så är det klart viktigaste för att nå de största kliven framåt att vi är engagerade utanför våra gränser. Det låter som en självklarhet, men glöms likväl ofta bort i sammanhanget.

Därför är just arbetet som vi gör i EU kanske det viktigaste för svenska klimatpolitiker. Något som jag har engagerat mig i sedan jag blev vald till Europaparlamentet.

Tre områden

Genom att ta en del av den ambitiösa miljö- och klimatpolitik vi har haft i Sverige under de senaste mandatperioderna till en europeisk kontext så har vi lyckas med ofantligt mycket.

EU:s klimatpolitik utgår från 10 årscykler. Nu har vi precis beslutat om de slutgiltiga regelverken som ska gälla fram till 2030. Politiken är uppdelad på tre massiva områden som ska se till att unionen uppnår sitt löfte i Parisavtalet.

Först är det handeln med utsläppsrätter. Genom att göra koldioxidutsläpp till en handelsvara så blir det dyrare att släppa ut. Pengarna man får in på att sälja utsläppsrätter på auktion ska sedan (i den bästa av världar åtminstone) gå till klimatåtgärder och till att uppfinna nya gröna system. Det andra är fördelningen av bördan att minska utsläppen länderna emellan, där varje land får utsläppsminskningsmål. Det tredje och sista bestämmer hur man ska se på koldioxidinlagring, där målsättningen i sektorn är att utsläppen inte ska överstiga upptagen av växthusgaser.

Ambitiös svensk klimatpolitik – men EU måste våga mer

Genom att ta en del av den ambitiösa miljö- och klimatpolitik vi har haft i Sverige under de senaste mandatperioderna till en europeisk kontext så har vi lyckas med ofantligt mycket. Och givetvis mer än vad Sverige kan göra ensamt. 

När EU-parlamentet nu har tagit sina slutgiltiga beslut kan vi proklamera att en hel mandatperiods slit i att förbättra EU:s långsiktiga klimatpolitik äntligen är slut.

Blev resultatet vad vi hade hoppats på? Nja, är nog svaret på den frågan. Vi har visserligen höjt ambitionerna, men EU måste våga mer. Hade det bara varit upp till mig hade vi gått ännu längre. Däremot behöver vi också förstå att EU är en kompromisskonst mellan olika intressen. Vägrar man att kompromissa och samarbeta så får man ingenting. Inga pengar till klimat och innovation, ingen minskning av utsläpp. Något som Miljöpartiet i EU-parlamentet valt att ställa sig utanför. MP är därför svaret skyldig: tror man att EU:s enskilda länder skulle ha lyckats bättre själva? Svaret är att det inte hade varit möjligt att komma längre om man ville att systemet skulle överleva hela EU-maskineriet. Men man har kommit bra mycket längre än om alla skulle ha hoppat av förhandlingarna och låtit länderna själva ta sina egna beslut.

Vi kan vara stolta över att vi förbättrat EU:s klimatambitioner i grunden. Genom samarbete så förbättrar vi EU:s klimatpolitik ett steg åt gången.

 

Nämnda personer

Fredrick Federley

Tidigare europaparlamentariker (C), tidigare andre vice partiordförande
Statsvetenskap och rättsvetenskap (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00