Expertgrupp ska lugna heta tongångar om taxonomin

UPPDRAG. Medlemmar i den arbetsgrupp som fått uppgiften att gjuta olja på vågorna i taxonomidebatten pekar på flera tuffa gränsdragningar. Men samtidigt börjar de inte från noll.
– Det är inte att uppfinna hela hjulet igen, säger Karl-Oskar Olming på SEB.

Möjligheterna för bolag att uppmuntras till att ställa om från fossil verksamhet genom EU:s gröna taxonomi har seglat upp på agendan. <br>
Möjligheterna för bolag att uppmuntras till att ställa om från fossil verksamhet genom EU:s gröna taxonomi har seglat upp på agendan.
Foto: Peabody Energy, Inc, Wikimedia Commons
Jacob Hederos

Efter att det första utkastet till skarpa detaljregler inom taxonomin stött på patrull har nya kort lagts på bordet.

EU-kommissionen hoppas bland annat att kunna lugna det upprörda tonläget genom

Dokumentation

Plattformen för hållbar finansiering

Sedan tidigare har den tekniska arbetsgruppen också uppdraget att reda i två ytterligare känsliga punkter inom taxonomin, som lagstiftarna inte kunde enas om i själva grundförordningsförhandlingen. Dessa var om det behövs kategoriseringar av verksamheter som är neutrala, respektive direkt kontraproduktivt ”bruna”, i relation till taxonomins sex miljömål. Dessa är utöver klimatperspektiven, Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, Övergång till en cirkulär ekonomi, Förebyggande och kontroll av föroreningar, Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem.

Läs mer om det samlade paketet av hållbara finansåtgärder som tagits fram på EU-nivå hos Finansinspektionen.

Mycket data saknas

I en gemensam rapport från 26 banker och UNEP presenteras ett stresstest av hur förutsättningarna såg ut att klara av rapporteringsuppdraget i linje med taxonomins klimatkriterier, såsom de föreslagits se ut i tidigare utkast.

Åtta rekommendationer lyftes fram i slutsatserna, och ett särskilt fokus lades på svårigheterna att få fram tillförlitlig data.

Särskilt i relation till de kontrollpunkter på att en verksamhet ”inte ska anses utgöra någon omfattande fara” i relation till de andra miljömålen.


Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00