De gröna: EU:s ordförandeland – ett skatteparadis

EU. Den gröna gruppen i EU-parlamentet menar att unionens ordförandeland Malta är ett skatteparadis. I en debatt uppmanas premiärministern att agera.

Joseph Muscat under utfrågningen i EU-parlamentet
Joseph Muscat under utfrågningen i EU-parlamentetFoto: European Union 2017 - EP.
Andreas Liljeheden

– Malta behandlar lokal inkomst och internationell inkomst olika. Lokala företag måste betala 35 procent på sina vinster. Internationella bolag får så låg bolagsskatt som fem procent, sade Sven Giegold, tysk miljöpartist som har skatteflykt som en av sina hjärtefrågor, i en debatt med Maltas premiärminister Joseph Muscat i Strasbourg på onsdagen.

Förra veckan hänvisade parlamentets gröna grupp till en rapport som de själva beställt där man drog slutsatsen att Malta skulle ha klassats som ett skatteparadis om landet hade bedömts utifrån de kriterier som EU-kommissionen har tagit fram för avgöra om icke EU-länder bidrar till skatteflykt.


Vid årsskiftet tog Malta över unionens roterande ordförandeskap och de gröna uppmanar nu landets regering att driva frågan om skatteflykt. Det är dock inget som Malta kommer prioritera under de kommande sex månaderna när de leder EU:s arbete.

Skattesystem godkänt av kommissionen

Premiärminister Joseph Muscat ville under debatten inte kännas vid beteckningen skatteparadis.

– Vårt skattesystem blev godkänt av EU-kommissionen efter noggrann granskning innan vi gick med i EU. Så jag ser inte hur något som blev godkänt innan medlemskapet nu kan vara ett problem, sa han.

Den svenska miljöpartisten och europaparlamentarikern Max Andersson håller inte med.

– Det är helt uppenbart om man studerar hur företag gömmer undan pengar på Malta att det finns problem som är värda att ta itu med. Om kommissionen har missat ett missförhållande eller om missförhållandet har införts efter medlemskapet, det betyder inte att man inte ska rätta till det, säger han till Altinget.

Sven Giegold frågade också Joseph Muscat om han kan tänka sig att samarbeta med parlamentets undersökningskommitté som bildades i spåren av Panamaskandalen. För snart ett år sedan läckte över tio miljoner dokument ut från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama vilka visade på omfattande skatteflykt bland företag och privatpersoner runt om i världen. Flera av Maltas regeringsmedlemmar uppges nämnas i dokumenten. Den maltesiska premiärministern duckade den frågan under debatten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00