Europa rasar i pressfrihetsindex

KORTNYTT. Pressfriheten möter stora problem i hela världen och i europeiska länder går utvecklingen snabbast nedåt, visar den årliga sammanställningen av Reportrar utan gränser (RUG).

Amanda Bergland

Reportrar utan gränser (RUG) har släppt sitt årliga pressfrihetsindex, i vilket flera europeiska länder har rasat kraftigt.

Även om krig och diktatur är de faktorer som främst påverkar en negativ utveckling av pressfriheten har en stark nedåtgående trend kunnat påvisas i Europa. 

– Det är länder med demokratiskt valda ledare som inte förstår hur demokrati fungerar. Man kan inte hota och sprida förakt mot journalister och journalistik på det vis man gör där, för det får följder i verkliga livet, säger RUG:s ordförande i Sverige, Jonathan Lundqvist, enligt TT. 

Bland de länder med en kraftig försämring finns bland annat Malta som fallit 18 platser ner till 65:e, Tjeckien (som fallit 11 platser till 34:e), Serbien (ner 10 platser till 76:e) och Slovakien (ner 10 platser till 27:e). 

I pressfrihetsindexet är Nordkorea i botten på plats 180. Ryssland 148:e och Kina 176:e. Norge är för andra året i rad på plats 1, och Sverige plats 2. Finland har sedan förra året halkat ner en plats till 4:e och istället är det Nederländerna som har plats 3.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00