EU-veteran lämnade toppjobb för att bistå regeringen: ”Självklart att tacka ja”

Sedan slutet av 1980-talet har Christian Danielsson på flera sätt varit tongivande i Sveriges relation till EU. Som statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall (M) under det svenska ordförandeskapet får han spela ytterligare en tung roll.

Som statssekreterare hos EU-ministern spelar Christian Danielsson en central roll under Sveriges ordförandeskap i ministerrådet.<br>
Som statssekreterare hos EU-ministern spelar Christian Danielsson en central roll under Sveriges ordförandeskap i ministerrådet.
Foto: Christine Olsson/TT
Axel Hyttnäs Telin

Bara ett par månader innan Sverige tog över ordförandeklubban i EU:s ministerråd bytte Sverige regering.

Hans Dahlgren (S), som under åtta år som statssekreterare och senare som EU-minister har ansvarat för frågorna i Regeringskansliet, fick lämna över den europeiska portföljen till Jessika Roswall – en moderat med många år i riksdagen bakom sig, men med desto mindre tid i den internationella hetluften.

Vid Roswalls sida utsågs Christian Danielsson, som tidigare har varit Sveriges EU-ambassadör och haft flera tunga uppdrag i Bryssel, till hennes statssekreterare.

Hur påverkas ditt jobb av att det är Sverige som håller i ordförandeklubban i EU?

– Det är en väldigt viktig del i vårt arbete. Jessika Roswall har ju en samordnande roll och en viktig roll i relationen till Europaparlamentet och EU:s övriga institutioner, säger Danielsson till Altinget.

– Ordförandeskapet innebär också att EU-ministern, och därmed också jag, har intensiva kontakter med våra kollegor i andra medlemsländer.

Var det självklart för dig att tacka ja när du fick frågan?

– Ja, för mig var det självklart. Det var hedrande och det är ju en väldigt spännande uppgift.

Nu handlar det om att verka för att Europa blir säkrare, grönare och friare. Säkrare genom att stödja Ukraina så länge som det krävs i dess kamp mot den ryska aggressionen(...)

Sherpa åt Kristersson

De intensiva kontakterna med de övriga 26 medlemsländerna visar sig på flera sätt.

I Sverige kommer det under halvåret att hållas runt 150 informella möten, och det är också svenskarna som håller i klubban under de beslutande mötena i Bryssel och Luxemburg.

Under tisdagen var statsminister Ulf Kristersson (M) på besök hos både Estlands och Litauens premiärministrar inför det extrainsatta mötet i Europeiska rådet den 9–10 februari. I fredags var Italiens Giorgia Meloni i Stockholm av samma anledning.

Utöver att vara bollplank åt Roswall kommer Christian Danielsson också fungera som ”sherpa” åt statsministern.

– Det betyder att jag stödjer och hjälper statsministern i hans arbete under ordförandeskapet.

Tredje ordförandeskapet

Christian Danielssons cv

Christian Danielsson introducerades till EU-frågorna som tjänsteman på utrikesdepartementet 1987, åtta år innan Sverige gick med i dåvarande Europeiska gemenskapen.

Sedan 1992 har Danielsson varit verksam i Bryssel. Bland hans uppdrag märks (urval):

  • Rådgivare vid Sveriges ständiga representation vid Europeiska unionen (1992–1995)
  • Kabinettsmedlem hos Sveriges första EU-kommissionär, Anita Gradin (1995–1999)
  • Sveriges EU-ambassadör (2008–2010)
  • Generaldirektör inom EU-kommissionen, bland annat med ansvar för unionens utvidgning (2013–2020)

När Christian Danielsson utsågs till statssekreterare var han chef för EU-kommissionen i Sverige.

Det blir det tredje ordförandeskapet för Christian Danielsson, precis som för Sverige. Första gången, 2001, var han ansvarig för utvidgningsförhandlingarna. Andra gången, 2009, var han Sveriges EU-ambassadör.

– 2009 hade vi ett antal frågor på dagordningen. Det som var viktigt då, var precis som i dag klimatfrågan. Vi hade en uppgift att lägga fast ambitiösa klimatmål för EU och det var inte enkelt, men vi lyckades, säger Danielsson och fortsätter:

– Nu handlar det om att verka för att Europa blir säkrare, grönare och friare. Säkrare genom att stödja Ukraina så länge som det krävs i dess kamp mot den ryska aggressionen, grönare genom klimatpaketet Fit for 55 och friare genom att värna de värderingar som EU vilar på – rättsstat och demokrati.

Christian Danielsson med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och hans statssekreterare Gustav Lind, under tiden som EU-ambassadör 2009.
Christian Danielsson med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och hans statssekreterare Gustav Lind, under tiden som EU-ambassadör 2009. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nämnda personer

Christian Danielsson

Statssekreterare hos EU-minister Jessika Roswall (M)
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 1981)

Jessika Roswall

EU-minister (M)
Jur. kand (Uppsala uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00