Danmarks statsminister hoppas på snabb hjälp ur vindkraftskris

Danska statsministern kan hoppas på grönt ljus för ett nytt system när hon diskuterar ett hett fall om havsbaserade vindkraftverk och statligt stöd med EU-kommissionens ordförande på torsdagen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har tagit emot många EU-toppar i samband med energiprojekten i Östersjöregionen. Här tillsammans med Frans Timmermans, klimatkommissionär.<br>
Danmarks statsminister Mette Frederiksen har tagit emot många EU-toppar i samband med energiprojekten i Östersjöregionen. Här tillsammans med Frans Timmermans, klimatkommissionär.
Foto: EC - Audiovisual Service
Thomas Lauritzen

När Danmarks Mette Frederiksen (S) tar upp en fråga av avgörande betydelse för Danmark med Ursula von der Leyen i samband med EU-toppmötet på torsdag, kan den danska statsministern räkna med stöd för en brådskande lösning.

Enligt Altingets uppgifter arbetar EU-kommissionen redan med flera modeller som kan leda till ett nytt system för etablering av havsbaserade vindkraftsparker i danska vatten inom några dagar. Ett system som kan vara dyrare för energibolagen, men bättre för den danska statskassan.

Enorma gröna investeringar utanför Danmarks kust har nämligen lagts på is efter att de danska myndigheterna själva drog i nödbromsen på måndagen, av rädsla för att bryta mot EU:s statsstödsregler.

Altinget logoEU
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget eu får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00