EU ska granska Ikeas skatteupplägg

GRANSKNING. Ikea misstänks ha undanhållit mångmiljardbelopp i skatt efter hjälp från myndigheter i Nederländerna. Nu ska kommissionen granska fallet.

EU-kommissionen misstänker att Ikea Inter Systems, ett av de två bolag som driver Ikeas
affärsverksamhet, vid två tillfällen fått förhandsbesked från nederländska myndigheter som gjort att företaget kunnat betala lägre skatt och därmed fått en konkurrensfördel i förhållande till andra företag. Något som står i strid med EU:s regler om statligt stöd.

– Alla företag, stora eller små, oavsett om de är multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga
andel av skatterna, säger Margrethe Vestager, kommissionär med ansvar för konkurrenspolitik, i ett pressmeddelande.

Flytt av pengar till andra länder

Rent konkret fokuserar kommissionen på två besked. Ett från 2006 och ett från 2011 där nederländska myndigheter ska ha gett förhandsbesked om godkännande av två skatteupplägg. I det första fallet rör det sig om en flytt av överskottet i Inter Ikea Systems till ett annat bolag i koncernen i Luxemburg för att på så sätt minska skatten i Inter Ikea. Det andra fallet gäller ett upplägg där Inter Ikea genom ett koncerninternt lån till ett bolag i Liechtenstein kunnat göra ränteavdrag för att på så sätt undvika skatt.

Exakt hur mycket Ikea genom uppläggen undanhållit i skatt är ännu okänt men enligt Financial Times rör det sig om  närmare 10 miljarder svenska kronor.

Fick tips via rapport

Anledningen till att kommissionen fått upp ögonen för fallet är en kritisk rapport från den gröna partigruppen i Europaparlamentet som presenterades i april 2016.

"2016 uppskattade vi att Ikea kan ha flyttat en miljard euro mellan 2009 och 2014 - vinster som skulle ha kunnat användas till skolor, sjukhus eller investeringar i kollektivtrafik. Ikeas skattehantering är en stöld från samhället", skriver Sven Giegold, den gröna partigruppens talesman i skattefrågor, i ett uttalande.

Flera storföretag har undersökts

Om utredningen visar oegentligheter åläggs Nederländerna att kräva att Ikea betalar skatterna. Liknande fall i EU har uppmärksammats med andra storföretag såsom Starbucks och Fiat-Chrysler. Den hittills största skattesmällen har drabbat Apple där EU krävt att Irland ska kräva företaget på cirka 130 miljarder kronor i utebliven skatt. Något som Irland hittills inte velat göra.

Årligen förlorar EU:s medlemsländer mer än 500 miljarder kronor i utebliven skatt från storkoncernerna, uppskattar EU-kommissionen.

Ikea håller inte med

Det svenska möbelföretaget menar att de inte har gjort något fel.

"Det sätt som vi har beskattas av nationella myndigheter har enligt vår uppfattning varit i enlighet med EU:s regler. Det är bra om utredningen kan ge klarhet och bekräfta det", skriver företaget i ett skriftligt uttalande till AFP.

Forrige artikel Klimatstrid om skogen klar i EU Klimatstrid om skogen klar i EU Næste artikel Ministrarnas förnybartlinje får mothugg av kommissionen Ministrarnas förnybartlinje får mothugg av kommissionen