EU-politiker slipper redovisa kontorspengar

KORTNYTT. EU-domstolen har fastställt att EU-parlamentarikerna inte behöver redovisa offentligt hur de använder de så kallade kontorspengarna, det vill säga den extra ersättning de får varje månad för att driva kontor.

Det extra bidraget som parlamentarikerna får varje månad har varit ett omdebatterat ämne sedan det uppdagades att pengarna i många fall gick direkt ner i ledamöternas fickor eller till partikassan.

Pengarna, cirka 44 000 kronor, ska täcka allmänna utgifter för att bedriva kontor i hemlandet, som till exempel telefonräkningar och kontorsutrustning.

Läs också: Lyssna på Altingets EU-podd Brysselbubblan som tar upp ämnet 

Det var det europeiska journalistsamarbetet ”The MEPs Project” som avslöjade uppgifterna om vad de kallar "spökkontor", det vill säga att ledamoten inte har ett kontor i hemlandet som behöver finansieras.

Behöver inte redovisas

2015 lämnade journalisterna bakom projektet en klagan mot Europarlamentet till EU-domstolen, då parlamentet inte velat lämna ut ledamöternas kvitton över hur de spenderar det extra bidraget. 

EU-domstolen har nu beslutat att politikerna inte behöver redovisa för allmänheten vad de lägger kontorspengarna på. Insynen kommer fortsätta att vara begränsad med motiveringen att de innehåller personuppgifter och att en granskning vore integritetskränkande.

Forrige artikel Polen inför rätta efter domstolsreform Næste artikel LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildar EU-råd
Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

Energiministrar vacklar när EU håller på missa sina mål

KLIMAT. EU är på väg att missa de gemensamma energimålen för unionen 2030. Energiministrarna utlovar skärpning, men är inte överens om vägen framåt. För svensk del vill energiminister Anders Ygeman (S) inte se mer av Bryssel.