EU kräver garantier inför Brexitsamtal

FÖRHANDLINGAR. Rådets ordförande Donald Tusk räknar med svåra samtal om Brexit. Högsta prioritet för EU är att garantera rättigheterna för de europeiska medborgare som bor i Storbritannien.

Foto: Copyright: European Union
Andreas Liljeheden

– Vi måste tänka på människor i första hand, sa Donald Tusk på en presskonferens i Maltas huvudstad Valletta på fredagen.

Rådsordföranden syftade på de miljoner EU-medborgare som lever och arbetar i Storbritannien idag. Fram till den dagen landet lämnar EU är det fullvärdig medlem i unionen och då är också EU-medborgares rättigheter garanterade.

– Men vi behöver avgöra deras status och situation efter utträdet med icke-diskriminerande garantier. Varken EU-medborgare eller brittiska medborgare i EU ska används som förhandlingskort i samtalen.

Utöver det vill EU se till att det inte blir ett juridiskt vakuum för europeiska företag som verkar i Storbritannien då EU:s lagar inte längre kommer gälla i landet efter utträdet. Man är också angelägen om att Storbritannien står fast vid de finansiella åtaganden som landet har gjort som medlemsland. Där har det pratats om att Storbritannien kan få betala uppåt 60 miljarder euro, motsvarande 570 miljarder kronor.

Detta är Donald Tusks förslag till riktlinjer som han har tagit fram inför kommande förhandlingar med den brittiska regeringen. De ska godkännas av EU:s stats- och regeringschefer på ett toppmöte i slutet av april.

– Vissa saker kan komma att läggas till. Andra tas bort men detta är grunden (för våra riktlinjer), sa Joseph Muscat, premiärminister på Malta som just nu innehar EU:s roterande ordförandeskap.

Alla medlemsländernas ambassadörer, förutom Storbritanniens, diskuterar just nu förslaget i Bryssel. Tanken är att de av EU-ledarna godkända riktlinjerna senare ska mynna ut i ett förhandlingsmandat till den europeiska chefsförhandlaren, den före detta franska EU-kommissionären, Michel Barnier.

Väntar sig tuffa förhandlingar

Både Tusk och Muscat försäkrade att EU kommer vara rättvist och hålla sina åtaganden. De sa också att EU kommer söka flexibla och innovativa lösningar för att undvika en ny gräns mellan EU-landet Irland och Nordirland som hör till Storbritannien vilket skulle kunna störa fredsprocessen där.

Samtidigt förutspådde båda svåra samtal med britterna.

– Det kommer bli väldigt tuffa förhandlingar. För EU står det klart att EU-medlemskap är det bättre alternativet, sa Joseph Muscat.

Bägge framhöll också att det inte kommer bli några samtal om den framtida relationen, vilket rör frihandelsavtal och tillträde till EU:s marknad, innan man har nått ”tillräckliga framsteg” vad gäller villkoren för utträdet.

– Att påbörja parallella samtal, som vissa i Storbritannien har föreslagit, kommer inte hända, sa Donald Tusk.
Enligt rådsordföranden och den maltesiska premiärministern är det också EU:s medlemsländer som ska avgöra om och när tillräckliga framsteg har uppnåtts. Tusk hoppades dock att parterna ska ha kommit tillräckligt lång redan till hösten.

EU inte splittrat

Enskilda EU-länder ska inte heller på egen hand föra samtal om framtida relationer med Storbritannien. EU står enat gentemot den brittiska regeringen försäkrade Tusk.

Joseph Muscat höll med. Visserligen kommer han och de andra ledarna att prata med britterna som tidigare men gränsen går vid Brexit.

– Det är tydligt att alla 27 (övriga medlemsländer) bara vill ha en kontaktpunkt och det är Michel Barnier (EU:s chefsförhandlare), sa han.

På EU-sidan sa man också att det kan bli en övergångsperiod mellan tiden för utträdet och fram tills dess att man har ett nytt handelsavtal på plats. Men det förutsätter att EU styr över denna period vilket kan ställa till problem då självbestämmande står högt upp på den brittiska agendan. Den brittiska premiärminister Theresa May har återkommande utlovat att Storbritannien inte längre ska lyda under EU-domstolen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00